Skupština Kosova prekinula zasijedanje o demarkaciji granice sa Crnom Gorom
Foto: AA

Zbog nedostatka nacionalnog koncenzusa

Skupština Kosova prekinula zasijedanje o demarkaciji granice sa Crnom Gorom

Vanredna sjednica Skupštine Kosova na kojoj se razmatra Nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma o državnoj granici sa Crnom Gorom, započeta danas, prekinuta je zbog nedostatka nacionalnog koncenzusa i nastaviće se u srijedu.

Sjednici nisu prisustvovali poslanici “Srpske liste”, dok je opozicioni Pokret “Samoopredjeljenje” ponovio da neće glasati za demarkaciju sa Crnom Gorom, jer po njima Kosovo gubi preko 8.000 hektara zemlje. Vanredna sjednica Skupštine Kosova je bila zakazan za juče, ali je odložena za danas, jer nije bilo obezbijeđeno potrebnih 80 glasova za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji. Za ratifikaciju međunarodnog sporazuma potrebna je 2/3 većina glasova poslanika, a vladajuća koalicija ima 61 glas. Pokret “Samoopredjeljenje” ima 32 poslanika, a "Srpska lista" deset, tako da bez njihovih glasova demarkacija ne može biti izglasana, javlja Anadolija.

Predlog da se vanredna sjednica nastavi u srijedu iznijet je nakon konsultacija šefova poslaničkih grupa s ciljem da se dobije vrijeme za usklađivanje stavova o dokumentima za koje će se glasati. Nakon polusatne pauze, Glauk Konjufca šef poslaničke grupe opozicionog Pokreta “Samoopredjeljenje” kazao je da su za njegovu partiju pogrešni stavovi i opozicionog Demokratskog saveza Kosova (LDK) i Vlade Kosova.

Naime, LDK je danas u prvom dijelu sjednice tražio da se uz Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom ne glasa i izvještaj  Državne komsije na čelu sa Spejtimom Bulićijem, koju je premijer Ramuš Haradinaj formirao po dolasku na čelo Vlade. Taj izvještaj, navodi LDK, konstatuje da je bilo grešaka pri određivanju granične linije i samim tim je u suprotnosti sa Sporazumom koji je potpisan avgusta 2015. sa Crnom Gorom. Dok premijer Haradinaj i njegova Alijansa za budućnost Kosova insistiraju da se glasa i za izveštaj Bulićijeve Komisije.

Vanredna sjednica Skupštine sazvana je na zahtjev premijera Haradinaja nakon što je Vlada Kosova u utorak usvojila izmjene i dopune na Nacrt zakona o demarkaciji u skladu sa aneks-dogovorom predsjednika Kosova i Crne Gore od petka, a koji predviđa mogućnost korekcije prethodnog sporazuma u slučaju da su u pravcu Čakora i Kule počinjene greške.

Skupština Crne Gore je već ratifikovala taj sporazum, dok je opozicija u Skupštini Kosova, čiji je dio bio i Ramuš Haradinaj, nasiljem i suzavcima spriječila ratifikaciju tog sporazuma. Ratifikacija demarkacije sa Crnom Gorom je pored borbe protiv korupcije preostali uslov za liberalizaciju viza građanima Kosova. 
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.