Dlačice na licu ukazuju na ozbiljne probleme
Ilustracija

Nije samo stvar genetike

Dlačice na licu ukazuju na ozbiljne probleme

Ukoliko primijetiš dlačice na licu, ne bi trebalo odmah da pomisliš da je to stvar genetike.

Istina, može da bude nasljedna, ali nije uvijek u tome stvar. Takođe može da bude u pitanju starost ili ulazak u menopauzu.

Ova pojava kod žene često može da ukaže na neke promjene u organizmu, kao što su:

Hormonalni disbalans

Hormoni su najčešći uzročnici promjena u našem tijelu, a to uključuje i pojavu dlačica na bradi i licu uopšte. Tu se radi o prevelikoj količini muških polnih hormona u ženskom tijelu.

Životno doba

Dlačice na licu idu ruku pod ruku sa godinama, tako da to svaka od vas može da očekuje. Mogu se pojaviti tokom menopauze jer žene tada proizvode manje estrogena.

Policistični jajnici

Ovo je ozbiljno stanje koje ne utiče samo na pojavu dlačica, već i na reproduktivno zdravlje kao i na hormone. Sama pojava dlačica ne mora nužno biti znak policističnih jajnika, ali ako tome dodamo i neredovne menstrualne cikluse, gubitak težine, neplodnost, a ponekad i ciste na jajnicima, tada je doktorska pomoć neophodna.

Trudnoća ili kontracepcija

Trudnoća ima veliki uticaj na žensko tijelo, a pojava dlačica na licu nije razlog za brigu. Kada se hormoni vrate u normalu, nestaće i dlačice. One se ponekad mogu pojaviti i zbog uzimanja kontraceptivnih pilula.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.