Priprema se registarski Popis stanovništva
Foto: Gov.me

Održana 64.sjednica Vlade

Priprema se registarski Popis stanovništva

Vlada Crne Gore je danas održala 64. sjednicu kojom je predsjedavao predsjednik Duško Marković.

"U cilju daljeg unapređenja javne uprave, Vlada je donijela Uredbu o izmjenama dopuni Uredbe o kancelarijskom poslovanju organa državne uprave. Izmjene se odnose na usklađivanje sa novim Zakonom o upravnom postupku i sa propisima o elektronskoj upravi, elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu. Pored toga, propisana je jedinstvena forma akta koji organi državne uprave koriste u službenoj prepisci", saopšteno je nakon sjednice. 

Vlada je usvojila Informaciju o realizaciji projekta izgradnje vjetroelektrane na Krnovu i prihvatila Aneks br. 6 Ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Krnovo.

Aneksom će se, u skladu sa Zakonom o energetici, obezbijediti uslovi za zaključenje ugovora između investitora i Operatora prenosnog sistema o otkupu dijela infrastrukture koju je investitor izgradio, a koja je predviđena desetogodišnjim planom razvoja prenosne mreže.

U diskusiji je naglašeno da je za ovu potrebu obezbijeđen grant EU u iznosu od 5,8 miliona eura (kao dio granta za Trans Balkanski koridor od 25 miliona eura), što znači da neće postojati trošak CGES-a, odnosno neće biti refleksija na tarifu krajnjih kupaca električne energije. Na ovaj način, biće precizno razdvojena infrastruktura koja je sastavni dio projekta VE i infrastrukture koja je sastavni dio planova razvoja prenosne mreže u Crnoj Gori.

Usvojena je Informacija o pripremama registarskog Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine, sa prijedlogom mjera za unaprjeđenje stanja.

U Informaciji se ukazuje na preduslove koje je neophodno ispuniti, kako bi se omogućilo sprovođenje Popisa korišćenjem administrativnih registara/evidencija. U raspravi je navedeno da će se realizacijom projektnih zadataka koji su definisani ovom Informacijom, stvoriti osnova za ocjenu primjenljivosti metoda prikupljanja podataka o stanovništvu na bazi registara, što će poslužiti kao osnova za donošenje konačne odluke o načinu prikupljanja podataka za potrebe Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine. 

Vlada je donijela Deklaraciju o posvećenosti povjerenju u zvaničnu statistiku (Commitment of Cofidence). 

Usvajanjem Deklaracije Vlada se obavezuje da: u potpunosti poštuje međunarodne i evropske standarde o kvalitetu statističkih podataka, posebno principa Kodeksa prakse evropske statistike; garantuje profesionalnu nezavisnost statističke institucije, promoviše je u javnosti i štiti od bilo koje sumnje u njenu vjerodostojnost; obezbijedi kvalitetne podatke iz administrativnih izvora i registara, kako bi se kontinuirano poboljšavao kvalitet i obuhvat zvanične statistike, te da o svemu navedenom izvještava Evropsku komisiju na godišnjem nivou. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.