OVA imena za djecu su zabranjena u Evropi
Ilustracija

OVA imena za djecu su zabranjena u Evropi

Matične službe širom Evrope ne dopuštaju roditeljima da djeci daju imena zbog kojih će im se drugi rugati, ponižavati ih ili im se smijati.

Francuzi, na primjer ne dopuštaju imena zbog kojih bi djeci drugi mogli da se rugaju. Službenik matične službe o svojoj sumnji obavještava nadležni sud, a na sudu se potom donosi odluka je li ime odgovarajuće ili ne.

Ako kojim slučajem živite u Francuskoj, vaše dijete neće moći da se zove Nutella, Princ William ili Mini Cooper.

I Njemci imaju prilično stroga pravila po tom pitanju. Djeca ne smiju nositi unisex imena, imena poznatih proizvoda ili ona koja će se na bilo kakav negativan način odražavati na njih. Zabranjena su imena poput Matti, Osama bin Laden, Adolf Hitler. 

Sa zabranama koje se tiču dječjih imena ne zaostaju ni Švajcarci. Djeci ne smeiju davati pogrdna imena, djevojčice ne smiju nositi muška imena, a dječaci ženska. Zabranjeno je djecu nazivati po gradovima, kao i po biblijskim negativcima. Tako su na popis zabranjenih dospjela imena poput Pariz, Chanel i Juda.

I Šveđani brane imena koja smatraju neprikladnim, a među njima su na primjer Metallica, Ikea i Superman.

U Danskoj su zabranjena imena poput: Ashleiy, Pluto, Jakobp... Danci imaju i posebnu listu s oko 4.000 ženskih i 3.000 muških odobrenih dječjih imena. Ako želite djetetu da date ime koje nije na tom spisku, morate zatražiti dopuštenje od posebnog dijela Univerziteta u Kopenhagenu. Svake godine dobijaju zahtjeve za oko hiljadu novih imena, od čega čak petinu odbacuju zbog neprikladnosti ili čudnog načina pisanja. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.