Prvi Međunarodni sajam numizmatike u City mall-u

Prvi Međunarodni sajam numizmatike u City mall-u

Prvi Međunarodni sajam numizmatike u Crnoj Gori, biće organizovan u subotu, 24. februara u tržnom centru City Mall. Posjetioci će biti u prilici da vide, ali i kupe, primjerke starog štampanog i kovanog novca.

Svoje rijetke kolekcije, crnogorskoj publici i kolekcionarima, predstaviće numizmaričari iz Italije, Bosne, Srbije, Albanije, Makedonije, Hrvatske, Kosova, Rusije i Turske, saopštili su organizatori.

Naziv numizmatika potiče od grčke riječi „nomisma“ što u prevodu znači: novac, kovnica. Riječ je o društveno-istorijskoj nauci koja se od IX vijeka bavila proučavanjem metalnog novca, a kasnije širila i na proučavanje papirnog, plastičnog i primitivnog novca (koji se koristio u pojedinim krajevima do pojave pravog novca), a pored prethodno pomenutog bavi se i proučavanjem odlikovanja, plaketa..

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.