Partije osudile napad na ambasadu SAD-a: Nadležni do kraja da ispitaju slučaj
Foto: Anadolija

Partije osudile napad na ambasadu SAD-a: Nadležni do kraja da ispitaju slučaj

Socijaldemokratska partija (SDP), Građanski pokret URA , Socijaldemokrate Crne Gore(SD), i Demokratska Crna Gora osudile su napad na ambasadu SAD-a u Crnoj Gori.

"Socijaldemokratska partija snažno osuđuje jutrošnji napad na ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici. Pozivamo nadležne državne organe da, u skladu za zakonskim ovlašćenjima, do kraja ispitaju navedeni slučaj", saopšteno je iz ove partije.

Iz Građanskog pokreta URA osudili su jutrošnji bombaški napad na američku ambasadu u Podgorici.

„Oštro osuđujemo napad na američku ambasadu i nadamo se da će nadležni organi imati sluha da do kraja rasvijetle okolnosti vezane za ovaj slučaj. Nadamo se da sve neće ostati na datoj riječi, kao u mnogim situacijama do sada“, saopštili su iz ove partije.

Dodaju i da je zabrinjavajuća društvena i politička slika u zemlji doprinijela ovakvom činu.

„Vatreni okršaji na ulicama, obračuni organizovanih kriminalnih grupa, loša ekonomska situcaija u zemlji, nedostatak demokratskih i tekovina vladavine prava, sve su to uzroci ovakvih događaja sa kojima aktuelna vlast nema namjeru da se razračuna“, stoji u zaključku saopštenja.

I Socijaldemokrate su najoštrije osudile ovaj napad.

Tradicija najboljih odnosa Crne Gore sa svim državama, a posebno prijateljskim i savezničkim Sjedinjenim Američkim Državama, ne može biti uzdrmana ovakvim gnusnim incidentima, a sigurnost i bezbijednost svim građanima, kako Crne Gore tako i drugih država na našoj teritoriji, mora biti garantovana.

"Zaštita svih građana Crne Gore, diplomatskih predstavnika i svih drugih stranih lica koja borave na teritoriji Crne Gore, mora biti od prioritetnog značaja.

Uvjereni smo da će nadležni organi do kraja ispitati i rasvijetliti ovaj gnusan čin", kazali su iz SD-a.

Demokratska Crna Gora snažno osuđuje sinoćnji napad na ambasadu SAD u Podgorici, "smatrajući ovakve događaje nečim za šta je nedopustivo da se smije događati u XXI vijeku, pogotovo u jednom društvu koje stremi pridruživanju civilizovanim evropskim državama".

"Napadi na jednu ambasadu poput onog kojem smo sinoć svjedočili ne korespondiraju ni sa crnogorskom tradicijom, u kojoj je gost uvijek imao povlašćen status, tretman i poštovanje.
Od nadležnih očekujemo intenziviranje mjera koje će spriječiti da se ovakvi i slični događaji u Crnoj Gori ikada više ponove u odnosu na ambasadu bilo koje zemlje ili, uistinu, na bilo koju instituciju", saopštile su Demokrate.

Smatraju da bezbjednost građana Crne Gore, kao i stranih državljana mora biti na najvišem nivou.

Liberalna partija oštro osuđuje užasan čin napada bombama na ambasadu SAD u Podgorici.

"Ovakav gest do sada je neviđen u Crnoj Gori i tragično je upozorenje da se snažno moramo oduprijeti nametanju nasilja, agresije, militarizma i ekstremizma u društvu. Radikalizmu nema mjesta u Crnoj Gori i to je poruka koju mora poslati i država i svaki građanin Crne Gore. Istraga mora hitno utvrditi motive i uzroke ovakvog čina i saradnja crnogorskih organa sa organima SAD od velikog je značaja u tom smjeru" kazali su iz ove partije.

Tradicija najboljih odnosa Crne Gore sa svim državama, a posebno prijateljskim i savezničkim Sjedinjenim Američkim Državama, ne može biti uzdrmana ovakvim gnusnim incidentima, a sigurnost i bezbijednost svim građanima, kako Crne Gore tako i drugih država na našoj teritoriji, mora biti garantovana.

 


 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.