Han: EU će predlažiti pristupne pregovore za Albaniju i Makedoniju
Ilustracija

Han: EU će predlažiti pristupne pregovore za Albaniju i Makedoniju

Evropska unija predložiće otpočinjanje pristupnih pregovora sa Albanijom i Makedonijom, izjavio danas komesar EU za proširenje Johanes Han.

"Komisija EU će uskoro predložiti, najvjerovatnije do ljeta, da članice Unije otpočnu pristupne pregovore sa Albanijom i Bivšom jugoslovenskom Republikom Makedonijom", rekao je Han u intervjuu njemačkom listu Velt, prenio je portal Blumberg.

Prema evropskom komesaru za proširenje, obije zemlje su sprovele važne reforme u proteklom periodu i spremne su za sledeći korak. 

Albanija je "mnogo uradila u borbi protiv organizovanog kriminala", rekao je Han. 

Makedonija je kandidat za članstvo u EU od 2005. godine, a Albanija od 2014. godine. 

Blumberg piše da će se te dvije zemlje priključiti Srbiji i Crnoj Gori, koje su započele pristupne pregovore 2014. i 2012. godine i koje bi mogle da postanu članice EU najranije 2025. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.