“Srpska lista” neće glasati za ratifikaciju granice sa Crnom Gorom
Ilustracija

Tvrdnje bile lažne

“Srpska lista” neće glasati za ratifikaciju granice sa Crnom Gorom

Vanredna sjednica Skupštine Kosova sa jednom tačkom dnevnog reda razmatranje Nacrta zakona o državnoj granici između Republika Kosovo i Crna Gora još uvijek nije počela, a “Srpska lista” je saopštila da neće glasati za demarkaciju.

U saopštenju za medije “Srpska lista” navodi da njeni poslanici neće glasati za demarkaciju granice sa Crnom Gorom, uprkos “lažnim i tendencioznim tvrdnjama plasiranim u svim medijima na albanskom jeziku, koje je prenio i dio medija na srpskom”. 

“Tako nešto nije dogovoreno sa nama i nećemo podržati demarkaciju, kako se lažno tvrdi, već ćemo nastaviti da se borimo za interese srpskog naroda na Kosovu, a ne pojedinih domaćih i inostranih centara moći”, piše u saopštenju.

Obzirom da je i opozicioni Pokret “Samoopredjeljenje” najavio da je u potpunosti protiv procesuiranja tog sporazuma, jer se njime krši teritorijalni integritet Kosova i Kosovo gubi više od 8.000 hektara zemlje, upitno je da li sporazum može proći. Za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji granice potrebno je 80 od 120 glasova poslanika, a vladajuća koalicija ima 61 glas. Pokret “Samoopredjeljenje” ima 32 poslanika, a "Srpska lista" deset.  

Vanredna sjednica Skupštine Kosova trebala je da počne u 11 sati, a sazvana je na zahtjev premijera Ramuša Haradinaja nakon što je Vlada Kosova u utorak usvojila izmjene i dopune na Nacrt zakona o demarkaciji u skladu sa aneks-dogovorom predsjednika Kosova i Crne Gore od petka, a koji predviđa mogućnost korekcije prethodnog sporazuma u slučaju da su u pravcu Čakora i Kule počinjene greške.

Poslanička grupa opozicionog Demokratskog saveza Kosova (LDK) najavila da će biti jedinstvena u podršci sporazumu potpisanom 26. avgusta 2015. godine.

Skupština Crne Gore je već ratifikovala taj sporazum, dok je opozicija u Skupštini Kosova, čiji je dio bio i Ramuš Haradinaj, nasiljem i suzavcima spriječila ratifikaciju tog sporazuma. Ratifikacija demarkacije sa Crnom Gorom je pored borbe protiv korupcije preostali uslov za liberalizaciju viza građanima Kosova.

Istovremeno, “Samoopredjeljenje” je danas predalo Specijalnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv predsjednika Kosova Hašima Tačija zbog “izdaje zemlje”. 
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.