Mačka Tombi redovan
Foto: Anadolija

Mačka Tombi redovan "učenik", u učionici mir, djeca pažljivija (FOTO)

Uzimajući u obzir nekonvencionalne metode podučavanja, učiteljica Ozlem Pinar Ivasku, iz osnovne škole u turskom Izmiru, odučila je dozvoliti mački Tombi boravak u razredu i time djecu zainteresovati za školu.

Mačka koju su djeca prvobitno hranila u dvorištu, naviknuvši se na njih, počela je ulaziti i u razred i tako postala jedan od najredovnijih ”učenika“. Tombi, kako su je djeca nazvala, slobodno je počela šetati među školskim klupama. Kada bi zaspala, djeca bi se trudila budu tiha i da pažljivo slušaju nastavu, a sve kako ne bi probudila novog prijatelja.

Učiteljica je primijetila kako su pojedini učenici počeli i ranije dolaziti u školu, samo kako bi proveli vrijeme sa Tombi. Ivasku je odlučila dobiti dozvolu od uprave škole da Tombi bude u razredu.

Urađene su sve potrebne vakcine, a izvađen joj je i pasoš. Ipak, jedan od roditelja je bio zabrinut zbog higijene u razredu, zbog čega je mačka udaljena, piše turska agencija Anadolija.

2018022222885194231007601Web

Vrata svog doma otvorila joj je Ivasku, ali se nije slagala sa ostalim životinjama u kući.

U povratak Tombi u razred uključili su se i nadležni organi vlasti, a mačka od danas ponovo ”pohađa” nastavu.

Učiteljica je za Anadoliju kazala kako je Tombi drugačija od ostalih devet mačaka koje djeca hrane u dvorištu.

2018022222885194231007597Web

”Učenici su postali pažljiviji otkako je Tombi došla. Ranije su trčali po razredu i bio je nered, ali otkako je maca došla, djeca se trude da je ne probude, da ne trče kako joj ne bi smetala, ne povisuju glas i tome slično”, pojasnila je Ivasku.

Učenica Tuana Tuntar kazala je kako su srećni što se Tombi vratila u razred.

2018022222885194231007592Web

”Maca svako jutro šeta između klupa i pozdravlja nas. Pozdravim i ja nju, a ona dođe da spava kod mene. Napravićemo joj kućicu u dvorištu, da bude na sigurnom“, rekla je Tuntar.

Selen Bekdemi je kazala kako su bili veoma tužni kada ih je Tombi morala napustiti.

2018022222885194231007591Web

”Veoma smo srećni što se vratila i više nismo tužni. Kada spava, ne želimo je probuditi”, dodala je.

Učenik Emir Bajram je kazao kako su se s Tombi prvi put upoznali u školskom dvorištu.

2018022222885194231007589Web

“Zahvaljujući Tombi, u razred je došao mir. Maca je veoma slatka i ima 4,5 mjeseci. Voli biti kod Tuane. Ne nanosi nam nikakvu štetu. Srećni smo što se vratila“, istakao je.

Tekst i foto:Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.