Posjeta Ženske političke mreže Evropskom parlamentu

Posjeta Ženske političke mreže Evropskom parlamentu

Delegacija Ženske političke mreže boravila je juče i danas . u studijskoj posjeti Evropskom parlamentu u Briselu. Delegaciju čine članice Ženske političke mreže Crne Gore: Anka Vukićević (DEMOS), Snežana Jonica (SNP), Hatidza Gjoni (DUA) i Valentina Tadić (PZP).

Tokom prvog dana posjete, predstavnice Ženske političke mreže (ŽPM) sastale su se sa Eduardom Kukanom, predsjedavajućim Radne grupe za Zapadni Balkan, Čarlsom Tanokom, izvjestiocem Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Ingom Rosinski, šeficom jedinice Evropskog parlamenta za ljudska prava i Kristofom Bernackim, šefom jedinice za pretpristupne aktivnosti, i učestvovale u radu Komiteta EU o pravima žena i rodnoj ravnopravnosti.

Tokom drugog dana posjete, predstavnice Ženske političke mreže sastale su se sa Liviom Jarok, potpredsjednicom Evropskog parlamenta zaduženom za Zapadni Balkan, Kristianom Dan Predom, potpredsjednikom potkomiteta za ljudska prava, Elenom Valensiano, potpredsjednicom Grupe socijalista i demokrata, Albertom Rosetijem, šefom jedinice za jednakost i raznovrsnost, Ana Marijom Corazza Bildst, izvjestiteljkom EP o pristupanju EU Istanbulskoj konvenciji, a zatim održale radni ručak sa Davidom Martinom, predsjedavajućim Parlamentarnog Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Crne Gore.

image0020580f43f1b511258b311e8b834cfb23013f345bd7af31fec7a7a65e2e5331a60d7V1image0020580f43f1b511258b311e8b834cfb23013f345bd7af31fec7a7a65e2e5331a60d7V1

Tokom svih susreta, formiranje Ženske političke mreže i njene dosadašnje aktivnosti označene su kao značajan poduhvat, ne samo u osnaživanju borbe za veću političku participaciju žena, već i kao uspjeh u ostvarivanju političkog dijaloga i konsenzusa među predstavnicima različitih političkih partija u cilju ostvarivanja važnih društvenih ciljeva.

Ženska politička mreža nastala je pod okriljem programa “Podrška antidiskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti“, koji finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, a sprovodi Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava. Mrežu čine edukovane trenerice za rodnu ravnopravnost iz parlamentarnih političkih partija, istaknute liderke i aktivistkinje povezane da zajedničkom političkom akcijom, kroz povećanje broja žena na mjestima odlučivanja, unapređuju prava i položaj žena do potpune ravnopravnosti. Mreža je okupila političarke iz brojnih partija: BS, DEMOS, DPS, DUA, FORCA, LP, NOVA, POZITIVNA, PZP, SD, SDP, SNP i URA.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.