Kako Evropljani varaju na tenderima
Ilustracija, foto:Getty images

Korupcije ima svuda

Kako Evropljani varaju na tenderima

Korupcija je kancer savremenog društva. I nje ima svuda, ne samo kako se tradicionalno misli na Balkanu. Gdje su veći novci veće su i mogućnosti korupcije pa i mogućnost da do nje dođe. Tako je i u Evropskoj Uniji, ni ona nije imuna na korupciju. Razlika je samo kako se sa korupcijom nosimo mi, a kako Brisel.

Evropska komisija odlučila je da sa 546 miliona eura kazni sedam kompanija koje su formirale četiri različita kartela u autoindustriji namještajući tako cijene u različitim segmentima tržišta. Tri kompanije izbjegle su kaznu  jer su upravo one bile te koje su prijavile kriminalno poslovanje svojih partnera. Sve kažnjenje kompanije priznale su učešće u ovim kartelima i pristale da plate kazne.

Prvi kartel osnovale su kompanije koje su se bavile prekomorskim prevozom novih automobila, kamiona i drugih velikih vozila specijalizovanim brodovima, između Evrope i drugih kontinenata. Njihov prevoz uključuje tri ipo miliona uvezenih vozila i šest ipo miliona vozila proizvedenih u Evropi i namjenjenih izvozu.

Pet kompanija učestvovalo je u ovom kartelu - CSAV, "K" Line, MOL, NYK and WWL-EUKOR. Punih šest godina su se njihovi menadžeri sastajali po barovima, restoranima, kancelarijama…Punih šest godina su se dogovarali oko cijena, djelili međusobno mušterije i informacije koje su bile poslovna tajna.

Evropskakomisija

EK kaznila sa 546 miliona eura sedam kompanija zbog namještanja cijena

Umjesto da se na tenderima koje su objavljivali proizvođači automobila nadmeću sa ponuđenim cijenama oni su dogovarali svoje cijene, izbjegavali pojedine proizvođače ili na pojedninim tenderima namjerno davali veće cijene kako bi pobijedio onaj kojem su oni namjenili posao. Sve dok kompanija Mol nije prijavila postojanje kartela Evropskoj Komisiji.

Zato su ostale četiri kompanije kažnjene sa 395 miliona eura kazne. Pritom su i dobro prošli jer su im kazne smanjene zbog saradnje sa Komisijom. 

Ostala tri kartela dio su mnogo veće priče o namještanju poslova u industriji djelova za automobile.

Evropljani su se bavili ovom prilikom proizvođačima svjećica i kočnica.

Tri najveća proizvođača svjećica – Bosch, Denso and NGK prije jedanaest godina formirali su kartel koji je prećutnim dogovorom održavao status kvo. Niko se nije mješao u poslove onih drugih. Kartel je formiran kontaktom NGK preostale dvije kompanije uz razmjenu povjerljivih infomracija. Tokom vremena kompanije su napravile dogovor da se čak i ne prijavljuju na tendere ovih drugih što je automatski primoravalo kompanije da nastave saradnju sa “tradicionalnim” partnerom.

Kompanije su postigle dogovor oko podjele plijena kod određenih proizvođača najčešće tako što se svag držao procenta koji je imao u prošlosti. Sve je to trajalo dok Denso nije prijavio kartel Komisiji i tako izbjegao finansijsku kaznu. Ali su zato druge dvije, Bosch i NGK kažnjene sa 76 miliona eura. Pritom su i dobro prošli jer su im kazne smanjene zbog saradnje sa Komisijom. 

skvworldofbosch1400w1400w

Slična je priča i sa kartelima proizvođača kočnica, dva kartela u kojima su najveći svjetski proizvođači hidrauličnih i elektronskih kočionih sistema Bosch, Continental i TRW, dok su u drugom samo Bosch and Continental a tiče se specifičnih tendera tokom 2010 i 2011 godine.

U oba slučaja proizvođači su koordinisali svoje ponašanje na tržištu razmjenom povjerljivih informacija koje su uključivale čak i cijene prema određenim proizvođačima automobile, a o svemu dogovorenom postoji e-mail prepiska. Sve je to trajalo dok TRW nije odlučio da prijavi kartel Komisiji i tako izbjegne finansijsku odgovornost. Zato su Bosch i Continental kažnjeni sa 75 milona eura.  Pri tom su dobro prošli jer im je kazna smanjena zbog saradnje sa Komisijom.

Mi u Crnoj Gori još čekamo ovakve naslove.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.