Pejović najavio da će se žaliti Upravnom sudu
Aleksandar Andrija Pejović

U roku od 20 dana

Pejović najavio da će se žaliti Upravnom sudu

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović ima zakonsko pravo da se u roku od 20 dana žali Upravnom sudu na odluku Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), kojom je utvrđeno da je suprotno Ustavu i zakonu istovremeno bio ambasador pri Evropskoj uniji (EU).

"Odluka ASK-a je konačna. Pejović može da se žali Upravnom sudu, koji će ili potvrditi ili tražiti dopunu odluke. Sada je na potezu Vlada, kao organ koji ga je birao“, rekli su Pobjedi iz Agencije, prenosi RTCG.

Oni su objasnili da je Vlada obavezna da obavijesti ASK u roku od 60 dana koju mjeru je preduzela u odnosu prema Pejoviću, a Agencija o tome obavještava javnost. Protiv Pejovića, kako je saopšteno tom listu, može da bude pokrenut postupak razrješenja, suspenzije ili izricanja disciplinske mjere.

U slučaju da ga Vlada, odnosno Skupština razriješi, o tome obavještava ASK u roku od 30 dan. Pejović, u slučaju razrješenja, ne bi mogao obavljati javnu funkciju u naredne četiri godine.

Odlukom ASK-a utvrđeno je da je Pejović, obavljajući funkciju ambasadora misije Crne Gore pri EU od maja prošle godine, primao nadoknadu od 3.168 eura.

U odluci se navodi da je Pejović kao javni funkcioner prekršio član sedam Zakona o sprečavanju korupcije, ali i član 104 Ustava Crne Gore, koji zabranjuje predsjedniku i članovima Vlade da obavljaju poslaničku i drugu javnu funkciju. Pejović je najavio da će se žaliti na odluku ASK-a.

On je u saopštenju medijima naveo da će se „uz poštovanje odluke Agencije, kao i svih crnogorskih institucija, odnijeti odgovorno i u ovom konkretnom slučaju, uz pravo daljeg djelovanja kroz iscrpljivanje pravnih sredstava koja su propisana zakonom“.

Vlada je saopštila da će premijer Duško Marković reagovati nakon što to učini Pejović lično, i nakon što se upozna sa odlukom Agencije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.