Aplikacija preko koje ćemo moći da provjerimo ima li bakterija u hrani (VIDEO)
Foto: Ilustracija

U fazi razvoja

Aplikacija preko koje ćemo moći da provjerimo ima li bakterija u hrani (VIDEO)

Malo je metoda kojima može da se spriječi trovanje hranom, pošto testiranje na štetne bakterije, kao što su ešerihiju koli i salmonela, zahtijeva specijalnu opremu, nakon čega je potrebno i do dva dana da se dobiju rezultati.

Naučnici sa Univerziteta Masačusets Amherst razvili su aplikaciju za pametne telefone koja upozorava korisnike ukoliko u hrani ima bakterija. 

Uz pomoć aplikacije, rezultati o prisustvu patogenih bakterija stižu za samo nekoliko minuta. Uređaj koristi čip premazan hemikalijama, koje mogu da se vežu i za najmanju prisutnu količinu bakterija. 

Aplikacije podrazumijeva i upoterebu dodatka - mikroskopa, čije cijena iznosi 30 dolara. 

U videu koji pokazuje demonstraciju rada aplikacije, naučnici su vodom oprali potencijalno kontaminirani proizvod i zatim stavili čip u vodu. Nakon pola sata, mikroskop koji se može dodati na bilo koju kameru pametnog telefona, na ekranu pokazuje ima li bakterija. 

Naučnici dodaju da je ova tehnologija još uvijek u fazi razvoja, pošto nije u stanju da razlikuje štetne od dobrih bakterija. Oni nastavljaju dalji rad na svom izumu, kako bi pronašli tehniku koja če moći da otkrije specifične vrste bakterija. 

I pored toga što je njihov uređaj nekoliko godina daleko od izlaska na tržište, na Univerzitetu Masačusets Amherst ističu da nekoliko kompanija, koje se bave proizvodnjom hrane, pokazalo veliko interesovanje za njihov pronalazak, prenosi B92.

Naučnici se nadaju da će njihov uređaj naći primjenu u brojnim domaćinstvima, kao prevencija konzumiranja kontaminirane hrane. Aplikacija će potencijalno naći veliku primjenu i u slučajevima prirodnih katastrofa, gdje će moći da se koristi za provjeru kvaliteta vode za piće.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.