Ova zemlja je zabranila da se dječaci obrezuju
Ilustracija

Prva zemlja u Evropi

Ova zemlja je zabranila da se dječaci obrezuju

Island će, kao prva zemlja u Evropi, zabraniti obrezivanje dječaka, osim kada je riječ o zdravstvenim razlozima.

Islandska Vlada smatra da se obrezivanje dječaka kosi sa konvencijom UN o pravima djeteta.

Vlasti Islanda obrezivanje upoređuju sa sakaćenjem ženskih genitalija, koje je u većini evropskih zemalja zabranjeno.

"Obrezivanja se rade bez anestezije, često u kućama gdje uslovi nijesu sterilni, a umjesto ljekara to obavljaju vjerski službenici. U tim situacijama postoji visok rizik od infekcije usljed koje dijete može i umrijeti", navodi se u predlogu zakona u kojem se naglašava kako roditelji imaju pravo da djetetu odrede religijski put, ali ne smiju kršiti njegova prava.

Dječaci koji se žele obrezati mogu to učiniti kad napune godine u kojima će razumjeti šta to znači, smatraju islandske vlasti.

Novi zakon predviđa kaznu do šest godina zatvora za svakoga ko izvrši obrezivanje zbog bilo kojih drugih razloga, osim zdravstvenih.

Ova vijest izazvala je negodovanje Jevreja i muslimana, za koje to predstavlja dio religije i koji bi zabranu mogli doživjeti kao napad na vjerske slobode.

Kritičari zabrane smatraju da bi takva mjera život muslimana i Jevreja na Islandu učinila nepodnošljivim.

Prema procjenama, svaki treći muškarac u svijetu je obrezan, a razlozi su religijski i kulturološki.

Island ima 336.000 stanovnika, a procjenjuje se da je među njima oko 1.500 muslimana i 250 Jevreja.

Mnogi od njih već su putovali u druge zemlje kako bi izvršili obrezivanje svoje djece, jer doktori na Islandu to ne žele da rade.

Predlog zabrane ima široku podršku u islandskoj javnosti, navode zapadni mediji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.