Vlada Kosova usvojila izmjene u nacrtu zakona o ratifikaciji sporazuma o granici sa CG
Ramuš Haradinaj, Foto:AA

Vanredna sjednica Skupštine u četvrtak?

Vlada Kosova usvojila izmjene u nacrtu zakona o ratifikaciji sporazuma o granici sa CG

Vlada Kosova usvojila je izmjene Nacrta zakona o ratifikaciji sporazuma o državnoj granici između Kosova i Crne Gore i zatražila vanrednu sjednicu Skupštine za četvrtak, javlja Anadolija.

Vladin kabinet je sa tri uzdržana glasa srpskih ministara usvojio izmjene u ovom nacrtu u skladu sa aneks-sporazumom potpisanim 16. februara između predsjednika Kosova Hašima Tačija i predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića kako bi se ponovo razmotrile korekcije u sektoru u pravcu Čakora i Kule.

Predhodno je Vlada povukla iz skupštinske procedure dosadašnji Nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma o državnoj granici između Kosova i Crne Gore. 

 “Postoji velika volja da se ta sjednica (Skupštine Kosova) održi što prije, bilo je zahtjeva i da se održi sjutra, ali zbog konsultacija koje su i dalje u toku između parlamentarnih grupa i poslanika, predlažem da to bude prekosutra u 10 sati”, kazao je kosovski premijer, prenosi AA.

On je izrazio nadu da će Skuština biti jedinstvena u ratifikaciji sporazuma koji je od izuzetnog značaja za građane Kosova. 

Vanredna sjednica Skupštine Kosova bila je zakaza za nedelju, ali je odložena zbog potrebe da se obave pažljive konsultacije sa svim parlamentarnim grupama i sa svim poslanicima. U vezi s tim, Haradinaj je juče istakao da je važno “razumijevanje svih, Srpske liste, Samoopredeljenja i svakog poslanika u Skupštini". 

Za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore potrebna je dvotrećinska većina u Skupštini Kosova, odnosno potreban je glas 80 od 120 poslanika, a vladajuća koalicija ima 61 glas u Skupštini. 

Skupština Crne Gore je već ratifikovala taj sporazum, dok je opozicija u Skupštini Kosova, čiji je dio bio i Ramuš Haradinaj, nasiljem i suzavcima spriječila ratifikaciju, podsjeća agencija.

Ratifikacija sporazuma o granici sa Crnom Gorom je pored borbe protiv korupcije preostali uslov za liberalizaciju viznog režima Kosova sa Evropskom unijom.  

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.