NATO priprema vježbu sa avionskom eskadrilom i osiromašenim uranijumom kod Banjaluke?
Foto: Ilustracija

NATO priprema vježbu sa avionskom eskadrilom i osiromašenim uranijumom kod Banjaluke?

Vježbu pripremaju Ministarstvo odbrane BiH, Zajednički štab Oružanih snaga BiH i Kancelarija za odbrambenu saradnju Ambasade SAD u BiH.

"Ove i iduće godine bi kod Banjaluke trebalo da bude "NATO vježba sa avionskom eskadrilom i osiromašenim uranijumom", objavio je portal Dnevnik.ba, pozivajući se na službene dokumente Ministarstva odbrane BIH. 

Međutim, general Oružanih snaga BiH Dragan Vuković izjavio je da još nije dogovoreno organizovanje te vojne vježbe na Manjači, nadomak Banjaluke.

"Ne zna se ni ko bi bio od vojnika, ni ko bi gađao, ni čime bi se gađalo", kazao je Vuković za banjalučke "Nezavisne novine" i demantovao da je bio na sastanku o toj vojnoj vježbi.

Portal Dnevnik.ba piše da je sve dogovoreno na sastanku predstavnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH sa general-majorom Džonom Gronskim, zamjenikom komandanta američkih kopnenih snaga u Evropi.

Prva faza vježbe, piše Dnevnik.ba, bila bi teorijska obuka vojnika Oružanih snaga BiH i trajala bi od februara do kraja godine, a druga faza, iduće, 2019. godine, obuhvatila bi i gađanje eskadrile aviona NATO A-10 na poligonu Manjača.

Avion A-10 nosi automatski višecijevni antioklopni top od 30 milimetara "Vulkan", s raznovrsnom municijom, od koje jedna vrsta u jezgru ima probojno zrno od osiromašenog uranijuma, navedeno je u tekstu.

U vježbi bi učestvovalo 400 vojnika NATO-a koji bi se smjestili u kasarni "Kozara" u Banjaluci, a eskadrila od deset američkih i litvanskih aviona bi bila na aerodromu Mahovljani u Republici Srpskoj.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.