Male boginje potvrđene kod još dva dječaka
ilustracija, foto:Profimedia

Od početka godine infekcija kod osam pacijenata

Male boginje potvrđene kod još dva dječaka

Institut za javno zdravlje potvrdio je oboljevanje od morbila kod još dva pacijenta.Radi se o dječacima rođenim 2016. i 2017. godine koji nisu vakcinisani protiv morbila

" Kod jednog se radi o epidemiološki jasnoj izloženosti virusu tokom boravka u inostranstvu dok se kod drugog pacijenta radilo o oboljevanju koje je povezano sa importacijom. Oba pacijenta su trenutno dobrog opšteg zdravstvenog stanja, a lokalne epidemiološke službe sprovode nadzor nad kontaktima", saopšteno je iz Instituta. 

Podsjećaju da je od početka godine infekcija virusom morbila dokazana kod ukupno osam pacijenta od kojih je sedam bilo nevakcinisano, a kod jedne odrasle i oboljele osobe ne postoje validni dokazi o vakcinaciji.

Na bolničkom liječenju od morbila nalaze se dva pacijenta kod kojih je ranije potvrđena dijagnoza infekcije, oba su u Institutu za bolesti djece i trenutno dobrog opšteg stanja.

Trenutni nivo oboljevanja ne predstavlja osnovu za proglašenje epidemije morbila, kazali su iz Instituta napominjući da su svi slučajevi oboljevanja uvezeni – importovani ili su povezani sa importacijom, tako da „domaći“ odnosno autohtoni slučajevi oboljevanja još uvijek nisu registrovani kod nas.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.