CG stremi humanom i ekonomski stabilnom društvu
ilustracija, foto:Hina

Svjetski dan socijalne pravde

CG stremi humanom i ekonomski stabilnom društvu

Ministarstvo rada i socijalnog staranja kreiranjem politika unaprjeđuje socijalnu odgovornost i integrativni pristup koji omogućava podsticanje socijalne inkluzije, povećanje kvaliteta života i korišćenje kapaciteta svih ranjivih grupa za samostalan život, poručeno je danas iz tog resora povodom Svjetskog dana socijalne pravde.

U svijetu se obilježava Svjetski dan socijalne pravde, koji je proglasila Generalna skupština UN u novembru 2007. godine.

Čvrsti temelji socijalne pravde nalaze se u: unaprjeđenju, implementaciji, a prije svega u poštovanju i razumijevanju osnovnih ljudskih prava, dostojanstvenom životu, poštovanju različitosti, ali i principa da smo svi jednaki i isti, zaštićeni od društvenih i ekonomskih uticaja, kao i u kreiranju politika unaprjeđenja sistema i usluga socijalne i dječje zaštite.Ustavom Crne Gore, koji je usvojen 22. oktobra 2007. godine, članom 1, propisano je da je Crna Gora država socijalne pravde, podsjetili su iz resornog ministarstva.

Kako se dodaje, Vlada Crne Gore, u procesu preuzimanja neophodnih aktivnosti na poboljšanju socijalno - ekonomskog položaja građana, bilježi dobru dinamiku sprovođenja aktivnosti i strateškog planiranja, koje ima za cilj da se unaprijedi položaj građana u oblasti socijalne i dječje zaštite.

"Socijalna i dječja zaštita ima za cilj unaprjeđenje kvaliteta života i osnaživanje za samostalan i produktivan život pojedinca i porodice. 
Ministarstvo rada i socijalnog staranja kreiranjem politika unaprijeđuje socijalnu odgovornost i integrativni pristup koji omogućava podsticanje socijalne inkluzije, povećanje kvaliteta života i korišćenje kapaciteta svih ranjivih grupa za samostalan život. 
Takođe, radi na stvaranju održivog, efikasnog i svima dostupnog sistema zaštite djece i mladih bez roditeljskog staranja, razvija hraniteljstvo kao oblik zaštite djeteta, koji će obezbijediti adekvatne uslove i stvaranju okruženje bez nasilja za srećnije djetinjstvo u Crnoj Gori, a licima koji su odabrali da im naša država bude dom, rješavanjem egzistencijalnih pitanja, stvaraju se uslovu za njihovu potpunu integraciju u društvo", navodi se u saopštenju.

Napominju da Crna Gora kao građanska, demokratska i država socijalne pravde koja stremi humanom i ekonomski stabilnom društvu, obezbjeđuje razvoj i kontinuitet kvalitetne socijalne i dječje zaštite, zasnovane na potrebama i najboljem interesu korisnika. 

"Pozivamo cjelokupno crnogorsko društvo da zajedno učinimo da Svjetski dan socijalne pravde bude svakodnevica u našem društvu, da se na taj način podiže svijest građana o značaju posvećenosti ciljevima, međusobnoj saradnji institucija i građana i važnost prijavljivanja problema.", zaključuje se.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.