Vakcinacija godišnje spasi dva do tri miliona života
Foto: AA

Konferencija o imunaziciji u Podgorici

Vakcinacija godišnje spasi dva do tri miliona života

Epidemije koje pogađaju region i zemlje Evrope, znak su slabosti zdravstvenih sistema, zato je neophodno da se radi na jačanju stepena imunizacije, a vakcinacija je najbolji oblik intervencije protiv mnogih bolesti.

Koliko je vakcinacija važna, govori i podatak da se upravo zahvaljujući vakcinama godišnje sačuva dva do tri miliona života, poruke su sa današnjeg ministarskog sastanka o imunizaciji, koji se održava u Podgorici, javlja Anadolija.

Delegacije 11 zemalja jugoistočne Evrope, na čelu sa ministrima zdravlja i visokim predstavnicima zdravstvenih resora danas razgovaraju o progresu u oblasti imunizacije u Evropi i izazovima i problemima sa kojima se suočava svaka od zemalja kada je u pitanju podizanje i održavanje stepena vakcinacije na željenom nivou. 

Otvarajući konferenciju, potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović kazao je da je u istoriji čovječanstva, s pravom se može reći, vakcinacija dala doprinos očuvanju i unapređenju globalnog zdravlja u odnosu na sve druge intervencije, osim uvođenja čiste vode i sanitacije.

2018022022881052830941542Web

Milutin Simović, foto: AA

„Zahvaljujući vakcinaciji, svake godine sačuvamo od dva do tri miliona života i samo vakcinaciji možemo zahvaliti na smanjivanju globalnog obolijevanja i unapređenju zdravlja djece. Činjenice su nesporne, vakcinacija je jednostavno najbolja od svih intervencija koje danas imamo na raspolaganju. Ipak, raspoloživi epidemiološki podaci su alarm za sve nas i podsjećaju nas da posao nije do kraja završen“, kazao je Simović. 

On je poručio da podaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) upućuju da se i dalje dešavaju epidemije u regionu Evrope. 

„To je znak slabosti zdravstvenog sistema i naše nemoći da u potpunosti zaustavimo širenje prevenabilnih bolesti. Hospitalizacije i smrtni ishodi usljed malih boginja, difterije ili velikog kašlja su moralno nedopustive. Imamo kapacitete, reusrse, političku volju da zaustavimo svi zajedno ovu pojavu“, kazao je Simović. 

2018022022881052830941547Web

Žužana Jakab, foto:AA

Regionalna direktorica SZO za Evropu dr. Žužana Jakab poručila je da je zajednička vizija regiona u kome neće biti bolesti koje se mogu spriječiti. 

„Ona jeste ambiciozna, ali zemlje u ovom regionu imaju kapacitet da postignu veliki napredak u oblasti javnog zdravlja. Uspjeh u imunizaciji će utrti put za univerzalnu zdravstvenu zaštitu i postignuće agende za ciljeve održivog razvoja. U zemljama jugoistočne Evrope suočavamo se sa mnogo izazova i oni sprečavaju napredak unutar vaših zemalja, ali i šire. Ovaj sastanak jeste početak jedne posebno prilagođene mape puta gdje smo uvrstili podregionalne izazove i odredili konkretne korake kako bi se ti izazovi riješili i postigli naše zajedničke ciljeve. Uspostavljanjem ove mape puta, napravićemo jake temelje za jačanje imunizacije u našem podregionu i doprinijeti jačanju zdravlja u Evropi“, istakla je Jakab. 

2018022022881052830941545Web

Kenan Hrapović, foto:AA

Kenan Hrapović, ministar zdravlja Crne Gore, govorio je o važnosti vakcinacije, ali i o padu obuhvata vakcinisane djece u Crnoj Gori posljednjih godina. 

„Zdravstveni sistem ima kontinuirani zadatak da roditeljima predoči koliko je važna redovna vakcinacija njihove djece i kolikom se riziku izlažu ukoliko ih ne vakcinišu. Odgovornost je na roditeljima, ali je velika odgovornost i na zdravstvenim radnicima, jer upravo oni treba da motivišu roditelje, da ih edukuju“, istakao je Hrapović. 

2018022022881052830941548Web

Kazao je da Crna Gora ima dobro razvijen imunizacioni program, i da je u datim okolnostima veliki izazov zadržati dostignuti uspjeh, posebno naglašavajući eliminaciju boginja i rubele tri godine u kontinuitetu. 

„Naše društvo je imalo izuzetno visok obuhvat vakcinacije sve do 2014. godine, kada se u cijelom regionu intezivirala kampanja protiv zaštite zdravlja djece. Tako je 2014. obuhvat od 87 odsto za godinu značajno pao i iznosio 65 odsto, da bi 2016. iznosio svega 46,5 odsto vakcinisane djece. Obuhvat djece na današnji dan iznosi 70 odsto“, poručio je Hrapović. 

Na današnjem sastanku učesnici su ministri i predstavnici zdravstvenih resora Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Moldavije, Malte, Crne Gore, Bugarske, Hrvatske, Rumunije i Izraela, kao i delegacija SZO. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.