Proizvođači maslinovog ulja iz Ulcinja žele na međunarodno tržište
Foto: AA

Nakon uspješnog projekta TIKA-e

Proizvođači maslinovog ulja iz Ulcinja žele na međunarodno tržište

Nakon podrške turske Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) zahvaljujući kojoj je izgrađen pogon za proizvodnju maslinovog ulja u crnogorskom gradu Ulcinju, uzgajivači masline iz ovog grada žele izaći i na međunarodno tržište.

TIKA je u prošloj godini u selu Pistula, nedaleko od Ulcinja, u sklopu Programa podrške sigurnosti hrane i života na Balkanu i Istočnoj Evropi, finansirala projekat pogona za proizvodnju maslinovog ulja u vrijednosti od 250.000 eura, piše Anadolija.

U ovom moderno sagrađenom pogonu, zahvaljujući tehnici hladnog cijeđenja masline čuva se aroma i kvalitet masline i obzirom da se obrađuje prije visokog stepena kiselosti dobiva se vrlo kvalitetno maslinovo ulje.

2018022022881058930941646Web

U saopštenju iz Udruženja uzgajivača masline pod nazivom “Maslinari Pistule”, koje je formirano na inicijativu TIKA-e kako bi okupilo uzgajivače masline, ali i doprinijelo smanjenju nezaposlenosti u ovoj regiji, navedeno je kako je uz podršku TIKA-e do sada proizvedeno 6.000 litara maslionovog ulja, a rezultati laboratorijskih testova pokazali su da se radi o prvorazrednom maslinovom ulju.

Zahvaljujući podršci TIKA, ali i Turske koja je među vodećim zemljama kada je u pitanju uzgoj masline, tehnologija hladnog cijeđenja predstavlja značajan poticaj u samoj preradi masline na ovom prostoru.

2018022022881058930941650Web

U Ulcinju se trenutno nalazi oko 80.000 starijih i 40.000 mladih stabala masline. U periodu berbe, svako drvo donosi od 35 do 150 kilograma masline. Od ukupno 10 tona masline, koliko se uzgoji za jednu sezonu, proizvede se 200 tona maslinovog ulja.

2018022022881058930941647Web

Iz udrženja je navedeno takođe kako će TIKA idućeg mjeseca organizovati i edukacioni program u vezi s periodičnošću koja ima negativan utjecaj na prinos maslina. Tokom ovog programa biće riječi uzgoju maslina, đubrenju, primjenjenom obrezivanju, navodnjavanju, kao i borbi sa bolestima i oštećenjima maslinovih stabala.

2018022022881058930941649Web

Uzgajivači maslina iz Ulcinja, tačnije članovi udruženja će imati obuku za razvoj novih proizvoda, poput tradicionbalnog sapuna od maslinovog ulja.

TIKA ima cilj da, kroz Program podrške sigurnosti hrane i života na Balkanu i Istočnoj Evropi, u zemljama čije su ekonomije zasnovane na poljoprivredi, u oblastima ruralnog razvoja pomogne proizvođačima da dospiju do međunarodnih tržišta.

Zbog činjenice da značajan prihod kod stanovnika Ulcinja i okolnih sela predstavlja uzgoj masline i prozvodnja maslinovog ulja, TIKA je pokrenula ovaj projekat kako posebno porodicama u ruralnim područjima poboljšala nivo prihoda ali i smanjila nezaposlenost.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.