Poznat identitet službenika Interventne koji su pretukli mladiće(VIDEO)
Foto: Screenshot

Podgorica

Poznat identitet službenika Interventne koji su pretukli mladiće(VIDEO)

Policiji je već poznat identitet službenika Interventne jedinice CB Podgorica koji su, kako se vidi na snimku danas objavljenom na internetu, pretukli mladića u centru Podgorice.

Nakon objavljivanja snimka koji se odnosi na prekoračenje ovlašćenja policijskih sližbenika ministar policije Mevludin Nuhodžić i direktor Uprave policije Slavko Stojanović su naložili hitno preduzimanje mjera i radnji kako bi se ovaj događaj u potpunosti rasvijetlio i kako bi se adekvatno procesuirao pred nadležnim organima.

"Shodno tome, službenici Centra bezbjednosti Podgorica su provjerama došli do identiteta službenika Interventne jedinice CB Podgorica koji su prikazani na snimku. Podaci o identitetu ovih policijskih službenika će biti dostavljeni nadležnim tužiocu u najkraćem roku, radi daljeg postupanja", saopštila je Uprava policije.

Pripadnici Interventne jedinice Mladen Vujović, Slavko Furtula, Vukoman Maraš, Marko Stojanović i Miloš Bečanović su policajci koji su kako se vidi na snimku koji je danas objavljen, prebili trojicu mladića u centru Podgorice u subotu uveče, prenose podgorički mediji.

Prema pisanju Vijesti, oni su udaljeni s posla.

Njihov šef Milan Radusinović je smijenjen, po nalogu direktora Uprave policije Slavka Stojanovića.

Kako se dodaje, policijski službenici će u ovom predmetu maksimalno sarađivati sa nadležnim tužilaštvom i postupati po nalozima nadležnog tužioca.

Biće preduzete sve zakonom propisane mjere i radnje kako bi se ova lica adekvatno procesuirala, shodno zakonu

Ranije danas iz Uprave policije je poručeno da će se premaa sadržini snimka odnijeti odgovorno i ispitati sve okolnosti događaja i shodno tome preduzeti aktivnosti iz svoje nadležnosti koje se odnose i na utvrđivanje eventualne odgovornosti policijskih službenika.

Takođe, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije takođe će preduzeti aktivnosti iz svoje nadležnosti na provjeri sadržaja snimka događaja, naveli su iz UP.. 

Ministar policije Mevludin Nuhodžić naložio je  hitnu kontrolu Odjeljenja unutrašnje kontrole , radi utvrđivanja detaljnih činjenica i okolnosti u vezi postupanja policijskih službenika u konkretnom slučaju. 

"Svi policijski službenici, za koje se utvrdi da su prekoračili zakonska ovlašćenja,biće najoštrije sankcionisani zbog nepoštovanja ljudskih prava zagarantovanih Ustavom i zakonima Crne Gore kao i narušavanja ugleda policije.Moraju svi znati da primjena policijskih ovlašćenja ne može biti iznad poštovanja ljudskih prava", poručio je ministar.

Savjet naložio hitnu provjeru

Iz Savjeta za građansku kontrolu policije su saopštili da su građani posredstvom društvene mreže “Facebook”, dostavili snimak na kojem je vidljivo kako i na koji način policijski službenici postupaju prema dvojici mladića, 17. februara 2018, u centru Podgorice, kod lokala “Bajica”. 

Kako je saopšteno Savjet je, sa oznakom hitno, od direktora Uprave policije zatražio da naloži hitnu provjeru, utvrdi identitet postupajućih policijskih službenika, "razloge za intervenciju prema građanima sa pojašnjem zašto je moralo doći i do upotrebe fizičke sile, na dati način kada, bar u tom, dokumentovanom, trenutku, nijesu pružali otpor te da povratno informišete o svim preduzetim radnjama u vezi sa utvrđivanjem odgovornosti".

"Savjet je dodatno zatražio da direktor Uprave policije informiše da li je tražena i pružena medicinska pomoć ovim mladićima koji su iste noći i zadržani u prostorijama za boravak zadržanih lica u CB Podgorica. Prema navodima, koji su pruženi Savjetu, dvojicu mladića su navodno tukli i u vozilu tzv. “marica” prilikom prevoza u CB Podgorica", saopšteno je iz Savjeta.

Građanska kontrole policije je snimak dostavila, na upoznavanje i dalje postupanje, i načeniku CB Podgorica.

"Upoznata je i Unutrašnja kontrola policije uz ocjenu da “bez obzira na razloge intervencije policijskih službenika Savjet cijeni da je vidljivo policijsko postupanje, u smislu upotrebe sile, neosnovano i neprofesionalno” pa je shodno izdatoj ocjeni i dostavljenom snimku zatraženo dalje postupanje ovog odjeljenja MUP Crne Gore", zaključili su iz Savjeta.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.