Vlada Kosova povukla iz skupštinske procedure Nacrt zakona o ratifikaciji

Mora da se dopuni

Vlada Kosova povukla iz skupštinske procedure Nacrt zakona o ratifikaciji

Vlada Kosova povukla je danas iz skupštinske procedure Nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma o državnoj granici između Kosova i Crne Gore, kako bi bio dopunjen.

Nacrt zakona povučen je iz procedure s ciljem njegove dopune i izmjene u skladu sa novim okolnostima, u skladu sa aneks-sporazumom potpisanim 16. februara 2018. između predsjednika Kosova Hašima Tačija i predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, kako bi ponovno bila razmotrena korekcija sektora u pravcu Čakova i Kule, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Dopunjen nacrt ovog zakona Vlada Kosova će uputiti Skupštini na sastanku koji će održati danas u 16 sati. 

Vanredna sjednica Skupštine Kosova na kojoj je u nedelju trebao da se razmatra Sporazum o državnoj granici između Kosova i Crne Gore, odložena je, kako je juče saopštio premijer Ramuš Haradinaj, zato što tema demarkacije zahtjeva “pažljive konsultacije sa svim parlamentarnim grupama, sa svim poslanicima, kako bi sjednica bila dobro pripremljena”.

Haradinaj je dodao da postoji promena u činjeničnom stanju, da postoji sporazum između dva predsjednika, koji govori o mogućnostima ponovnog razmatranja i ispravljanja stanja u pravcu Čakora i Kule.

"Sada je važno da imamo razumijevanje svih, Srpske liste, Samoopredjeljenja i svakog poslanika u Skupštini, jer je to trenutak kada svi trebamo biti zajedno", poručio je kosovski premijer.

Za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore potrebna je dvotrećinska većina u Skupštini Kosova, odnosno potrebni su glasovi 80 od 120 poslanika, a vladajuća koalicija ima 61 glas u Skupštini.

Skupština Crne Gore je već ratifikovala taj sporazum, dok je opozicija u Skupštini Kosova, čiji je dio bio i Ramuš Haradinaj, nasiljem i suzavcima spriječila ratifikaciju. Ovaj sporazum je pored borbe protiv korupcije preostali uslov za liberalizaciju viznog režima Kosova sa zemaljama Evropske unije. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.