Narodni heroj Čedomir Ljubo Čupić dobija spomenik na trgu u Nikšiću
Čedomir Ljubo Čupić

Narodni heroj Čedomir Ljubo Čupić dobija spomenik na trgu u Nikšiću

Na današnjoj sjednici SO Nikšić jednoglasno je odlučeno da narodni heroj Čedomir Ljubo Čupić dobije spomenik na gradskom trgu.

Kako je saopšteno danas, ovo spomen-obilježje biće podignuto do kraja godine, a saglasnost za njegovo podizanje dalo je i Ministarstvo kulture.

Sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje u opštini Nikšić Milan Korać saopštio je detalje budućeg spomenika, ali i istakao njegov veliki značaj.

„Igradnjom spomenika narodnom heroju Čedomiru Ljubu Čupiću simbolično i trajno se čuva uspomena i odaje počast istaknutom revolucionaru i borcu za slobodu Crne Gore, koji je svojim stavom i gestom pokazao da su ideali patriotizma, antifašizma, čovječnost i sloboda važniji od života“, naveo je on.

Marko Burić, odbornik u SO, kazao je da vlast ovakvom odlukom pokazuje da brine o našoj prošlosti, našoj istoriji i da osjeća posebnu obavezu da se na pravi godina način oduži onima koji su se borili za našu slobodu, za slobodu svog naroda, svog grada i svoje države.

„U toj borbi jedna od najuticajnijih i najupečatljivijih ličnosti je svakako Čedomir Ljubo Čupić koji je obilježio antifašističku borbu ne samo u Nikšiću i Crnoj Gori, nego i cijelom svijetu. Spomenik Ljubu Čupiću odavno ima svoje mjesto u Nikšiću, a on je svojim herojstvom prevazišao granice Nikšića i Crne Gore. Spomenik Ljubu Čupiću je simbol antifašizma, antifašističke ideja od koje nikada ne smijemo odustati ni mi, ni sve naredne generacije. Spomenik Ljubu Čupiću podsećaće na jednu ličnost koja treba svakoj generaciji da bude motivacija, motivacija da u najtežim trenucima moramo da budemo najveći, da onda kada treba da donosimo najteže odluke, kada se suočavamo sa najtežim preprekama, prkosnim osmjehom i stavom treba da se izdignemo iznad toga i da i tada, kad je najvažnije, opet pobijedimo“, poručio je Burić.

Zahtjev za podizanje spomenika ovom narodnom heroju podnijelo je preduzeće AD „Mehanizacija i programat“ koje je angažovano na popločavanju centralnog gradskog trga, a kako je navedeno u skupštinskom materijalu, ono će o svom trošku održavati spomenik.

Novac za izradu obezbijedio je privatnik iz Nikšića, a sama izrada povjerena je poznatom vajaru Zlatku Glamočaku, koji u svom ateljeu u Parizu od prošle godine radi na njemu.

Na bronzanoj ploči koja će biti postavljena ispred spomenika biće ucrtana petokraka, a ispod nje tekst:  “Čedomir Ljubo Čupić (1913-1942), narodni heroj, strijeljan  9. maja 1942. godine u Nikšiću, njegov osmijeh nakon presude na smrt postao je simbol antifašizma”.

Ljubo Čupić je učestvovao u organizaciji Trinaestojulskog ustanka, nakon kojeg je bio borac i politički komesar u samostalnoj četi Nikšićkog partizanskog odreda. Četnicima je pao u ruke poslije borbe u blizini Nikšića u aprilu 1942. godine. Četnički sud ga je osudio na smrt i strijeljan je ispod Petrove glavice.

Za narodnog heroja je proglašen 10. jula 1953. godine, a ispod Trebjese nalazi se Spomenik palim borcima gdje je uklesano njegovo ime.

Onogošt.me

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.