Stres ima snažan uticaj na žene i dovodi do ovog srčanog problema
Ilustracija

Stres ima snažan uticaj na žene i dovodi do ovog srčanog problema

Žene imaju dva puta veće šanse da razviju fatalne srčane komplikacije, nego muškarci, upozoravaju naučnici.

Istraživači sa Emory Univerziteta su pronašli da žene koje su preživjele srčani udar najvjerovatnije pate od ishemije srčanog mišića (mioharda) koje je izazvao stres. 

Studija je pronašla da mentalni stres može više da izazove ishemiju srčanog mišića, koja nastaje usljed smanjenog protoka krvi kroz srčane arterije. 

Novo istraživanje objavljeno u America Heart Association nudi jasan dokaz da žene kao nikada ranije zahtijevaju intezivnu njegu nakon srčanog napada, kao i da mentalni stres u mnogo većoj mjeri utiče na rad srca kod žena. 

U okviru studije koju je predvodio doktor Viola Vakarino skupljeni su podaci 150 žena i 156 muškarca, mlađih od 61 godinu, koji su bili na bolničkom liječenju zbog napada srca i 112 muškarca i žena koji nisu imali koronarnih problema. 

Naučnici su merili kako učesnicima studije krvni sudove funkcionišu tokom odmora i 30 minuta nakon mentalnog stresa izazvanog javnim govorom, kada su subjekti imali zadatak da zamisle i ispričaju veoma stresnu životnu situaciju. 

Prema ovome, istraživači su su pronašli da su mlade žene koje su preživjele srečani napad imale dva puta veći rizik od preživljavanja miokardijalne ishemije koju je izazvao mentalni stres.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.