Ženska Medresa u Rožajama nije legalna, najavljene žalbe

Ženska Medresa u Rožajama nije legalna, najavljene žalbe

Poslije višegodišnje zbrke nadležnosti, konačno je utvrđeno: ženska Medresa u Rožajama, osnovana pod patronatom Muftijstva sandžačkog sa sjedištem u Novom Pazaru, a personalno pod pokroviteljstvom Muamera Zukorlića i Abdurhmana efendije Kujovića, bivšeg i aktuelnog muftije - nije legalna.

U skladu sa sadržinom izvještaja nadležnih inspekcija, ombudsman Šućko Baković i njegovi saradnici konstatovali su, u suštini, da rožajska medresa nema ni jedan jedini relevantan papir koji bi se mogao smatrati dokumentacionom osnovom dovoljnom za formalno-pravno legitimisanje, u skladu sa odgovorajućim zakonima države na čijoj teritoriji ta obrazovna ustanova djeluje.

U daljoj proceduri, logično je očekivati da uslijedi zabrana rada. A, da li je i na koji način uopšte moguće zaštititi materijalna i druga prava djevojčica, čiji roditelji plaćaju školovanje, ostaje da se vidi.

Prema Pobjedinim saznanjima, učenice će nastaviti školovanje u novopazarskoj medresi, a troškovnik se, do daljnjeg, neće uvećavati. Makar do kraja tekuće školske godine.

U međuvremenu, iz takozvanog muftijstva za južni Sandžak, takođe upitnog legaliteta i legitimiteta, sa sjedištem u Rožajama, najavljene su žalbe najvišim crnogorskim organima. Ako to ne uspije „ići će, čak do Strazbura“.

Uz obrazloženje da se radi o drastičnom ugrožavanju osnovnih ljudskih prava na (vjersko) obrazovanje, slobodno praktikovanje vjere i slobodu izbora obrazovnih ustanova u kojima će, prema slobodno izraženoj volji, mlade muslimanke sticati specifična znanja.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.