Ova tehnika će vam pomoći da zaspite u sekundi
Ilustracija

Metoda 4-7-8

Ova tehnika će vam pomoći da zaspite u sekundi

Ovu veoma jedsnostavnu vježbu popularizovao je britanski ljekar Endrju Vejl.

Intenzivan stres ili česta nesanica mogu da prouzrokuju veliku neprijatnost kada pokušavate da zaspite, što nekima upošte ne dozvoljava da sklope oči, bez obzira na to koliko pokušavali da se opuste.

Različiti ljekovi i pilule za spavanje mogu da pomognu, ali takođe mogu i da imaju opasne propratne efekte. Zbog toga ih je najbolje izbjegavati, ukoliko nisu prepisani od strane ljekara. 

Ono čime se, međutim, zapadna medicina nije previše bavila su holističke tehnike disanja. One se prvenstveno koriste da bi ljudima olakšale probleme sa stresom i anksioznošću, ali se mogu primjeniti i na nesnicu, piše Indy100. 

Jedna od njih, koja bi ljudima trebalo da pomogne da lakše zaspe, i to za manje od 60 sekundi, poznata je kao vježba"4-7-8". Ovu veoma jedsnostavnu vježbu popularizovao je britanski ljekar Endrju Vejl. 

Vježba ima šest faza:

Postavite vrh jezika iza prednjih zuba gornje vilice, i džite ga tako da vam služi kao podsjetnik na vježbu koju radite.

Zatim izdišite na usta, proizvodeći šuštajući zvuk dok to radite.

Polako zatvorite usta i počnite da dišete na nos, brojeći do četiri.

Potom, zadržite dah i izbrojte do sedam.

Izdišite brojeći do osam, kao u drugom koraku, proizvodeći šištanje.

Sve ovo ponovite tri puta.

Naučno objašnjenje ove tehnike je da ona dozvoljava čovjeku da unese više kiseonika, kada broji do četiri, koji mnogo lakše ulazi u krvotok, kada broji do sedam. 

Brojanje do osam usporava ritam srca i ispušta više ugljen-dioksida u pluća, pa bi onaj ko praktikuje ovu vježbu, već nakon četiri ponavljanja, trebalo da bude "u zemlji snova".

B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.