Advokati tvrde da je Mugoši povrijeđeno pravo na odbranu
Miomir Mugoša

Nije se pojavio u sudu

Advokati tvrde da je Mugoši povrijeđeno pravo na odbranu

U podgoričkom Višem sudu danas je održano pripremno ročište o razmatranju optužnice protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice, Miomira Mugoše zbog navodne zloupotrebe službenog položaja.

Tužilaštvo ga sumnjiči da je u slučaju "Carine" oštetio budžet Glavnog grada za višemilionski iznos.

Prema ranijim medijskim navodima, bivši dugogodišnji gradonačelnik podgorice se, u tom predmetu, sumnjiči da je oštetio budžet za 6,7 miliona eura.

Mugoša se danas nije pojavio u podgoričkom Višem sudu gdje je bio pozvan da prisustvuje raspravi o optužnici koju je protiv njega zbog, kako se sumnja, štete od šest miliona i 700 hiljada eura, podiglo specijalno državno tužilaštvo.

Sem što novinari nijesu vijdeli Mugošu, nijesu čuli ni opis krivičnog djela koje mu se stavlja na teret.

Konstatovano je kratko da nema potrebe za čitanjem optužnice nakon čega je specijalna tužiteljka Sanja Jovićević istakla da nema nikakvih izmjena već da u cjelosti ostaje pri tužilačkom aktu koji je potpisala.

Na sadržinu optužnice prigovor su imali Mugošini branioci.

Advokati Mitar Mugoša i Predrag Đolević tvrdili su danas da je njihovom klijentu povrijeđeno pravo na odbranu.

A onda su naveli i niz razloga zbog kojih, kako smatraju, optužnica ne može biti potvrđena.

Advokat Mugoša je istakao da su krivične prijave protiv njihovog branjenika podnosene i ranije u oktobru 2007. i martu 2012. ali da su kasnije odbačene uz obrazloženje da nema dokaza da je počinio krivično djelo za koje je prijavljen niti da je počinio djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, te da se u formalnom pravnom smislu radi o događaju o kojem je već ranije donijeta odluka.

Njegov kolega Predrag Đolević naveo je propuste u istrazi koji ukazuju na nezakonito postupanje vještaka.

Prema njegovim riječima, umjesto da se bave svojom strukom, vještaci se bave pravnim pitanjima pa čak i polemišu tekstove pojedinih novina i izjave nevladinih organizacija.

To je bio razlog da vijeću predlože da se postupak protiv njihovog klijenta obustavi, jer kako su istakli, postoje okolnosti koje trajno isključuju krivično gonjenje.

Da li će se to dogoditi ili će se Mugoša ipak naći prd Sudom, biće poznato za u narednih 15 dana.

Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.