Bojan Krvavac , foto: PV Portal

"Deponija pepela i šljake u Pljevljima bila bi poklon građanima od Vlade"

Kada pomislimo da pljevaljska stvarnost ne može biti depresivnija i beznadežnija, aktuelni režim u Podgorici se potrudi da nam pokaže kako su i dalje veoma inovativni i agilni kada je ponižavanje Pljevljaka u pitanju, kazao je Bojan Krvavac, potpredsjednik OO Demokrata Pljevlja.

Krvavac smatra da se zahvaljujući  centralnoj vlasti u Podgorici "ekološko divljanje EPCG i „Vektre Jakić“ se iz mjeseca u mjesec nastavlja".

"Elektroprivreda Crne Gore označila je površinski kop Potrlica pljevaljskog Rudnika uglja kao lokaciju buduće deponije pepela i šljake, koji nastaju kao nus-produkti tokom rada Termoelektrane. To je navedeno u zahtjevu za izdavanje integrisane dozvole, koju je krajem prošle godine EPCG podnijela Agenciji za zaštitu životne sredine.

Ne treba ni naglašavati kakve bi to posljedice ostavilo na ionako katastrofalnu ekološku situaciju u opštini Pljevlja. Pljevljaci bi od Vlade Crne Gore,  na taj način, dobili poklon u vidu deponije bukvalno par stotina metara od centra grada. Otvaranje deponije u površinskom kopu Potrlica bi simbolički predstavljalo zakucavanje poslednjeg eksera u kovčeg grada dovedenog do ruba egzistencije.

Pogotovo je apsurdna situacija da EPCG ima skoro trista miliona u privatnim bankama, a da se ovako bahato ponaša u opštini u kojoj ostvaruje profit. Naravno još ako na to dodamo činjenicu da je po ugovoru starom 35 godina, Elektroprivreda dužna da snosi troškove toplifikacije Pljevalja, dobijamo tragikomičnu sliku u opštini koja polako klizi iz ruku DPS-a", navodi se u saopštenju Krvavca.

Dodaje da ekonomska slika grada ne može biti nepovoljnija.

"Politički šamar koji je aktuelna lokalna administracija doživljela od strane Duška Markovića, koji je autoritativno ugasio nade Pljevljaka u eko naknadu, nije ublažio ni pokušaj jednogodišnje  “socijalne pomoći” u vidu sredstava iz Egalizacionog fonda. Novac opredijeljen iz sredstava Egalizacionog fonda predstavlja mršavu jednogodišnju  refundaciju Pljevljacima, a sve u cilju stišavanja političke bure koju je izazvalo stavljanje Markovićevog veta na odluku o eko taksi", kazao je Krvavac.

Ističe da je apsolutno svima jasno da je opozicija u ogromnoj prednosti u susret predstojećim lokalnim izborima, "te i da je pljevaljski DPS razbijen u nekoliko kolona".

"Nova lokalna vlast, u kojoj će Demokrate predstavljati jedan od nosilaca, raskinuće sa dosadašnjom praksom snishodljivog ponašanja prema centralnoj vlasti. Lokal-patriotska politika, kao i zaštita interesa svih građana Pljevalja, mora preuzeti primat nad politikom koja dozvoljava brutalno poigravanje sa životima Pljevljaka", zaključuje Krvavac u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.