Crnogorska će podržati predsjedničkog kandidata za kojeg procjene da je najbolji
Vladimir Pavićević

Crnogorska će podržati predsjedničkog kandidata za kojeg procjene da je najbolji

Crnogorska na predsjedničkim izborima neće kandidovati svoga člana, ali će podržati kandidata za koga procijeni da je najbolji, najavio je predsjednik te partije Vladimir Pavićević, ocjenjujući da je neuobičajeno da dva mjeseca uoči izbora nisu poznata imena kandidata.

Gostujući u emisiji Živa istina na Televiziji Prva, Pavićević je rekao da je neuobičajeno da dva mjeseca uoči izbora „nemamo nijednog poznatog kandidata, u smislu formalno verifikovano, za predsjedničke izbore“.

„To je neobjašnjivo i to izmiče svakoj klasifikaciji i svim pravilima. Takva situacija je posljedica taktiziranja i toga što unutar blokova, koji treba da saopšte, možda, najrelevantnije kandidate za predsjedničke izbore, postoji mnogo dilema oko toga ko bi mogao da bude taj kandidat u ime tog bloka“, ocijenio je Pavićević prenosi PR Centar.

Prema njegovim riječima, crnogorska politika djeluje kao rovovska bitka, i u jednom rovu je Demokratska partija socijalista (DPS), i stranke koje je podržavaju, a u drugom rovu su, kako je kazao, opozicione političke partije.

„Crnogorska treba da zauzme jednu centralnu, modernizatorsku snagu. Vjerujem da ćemo imati šansu, i da ćemo narasti toliko da ćemo moći značajnije da utičemo na crnogorsku politiku“, rekao je Pavićević.

On je istakao da obnovljena državnost, Crnu Goru nije trebalo da ostavi krhkom, kakva je danas.

„Onda je pitanje čija je to odgovornost. O sopstvenoj odgovornosti treba da se zamisle i oni koji su opozicija, ali posebno oni koji su vlast. Jer za sve što se dešava u državi, ipak najveću odgovornost ima vlast. Unutar najjače i najuticajnije političke stranke bi trebalo da dođe do jedne vrste autorefleksija“, smatra Pavićević.

Komentarišući odnose Crne Gore sa susjedima, ocijenio je, da bi trebalo poraditi na jačanju odnosa sa Srbijom.

„Obično se odnosi između Crne Gore i Srbije svode na to da su dobri ako su dobri odnosi lidera, a ako su loši da su loši odnosi lidera. Drugim riječima, svodi se na lične odnose. Pa dajte da izađemo iz tog polja ličnih odnosa, da se to institucionalizuje“, rekao je Pavićević.

On je istakao da je u Crnoj Gori veoma učvršćen klijentelizam i da zahvaljujući njemu, kod velikog broja građana postoji razvijen osjećaj nepravde.

„A ta nepravda postaje osnov za razvijanje nekih drugih sentimenata, koji mogu da budu usmjereni i protiv svoje države. Treba strašno da insistiramo na jednom principu, a to je odgovornost u politici, kada nešto kažeš da bude tako, da ne prevariš i da time, kod ljudi, stvaraš osjećaj da mogu da ti vjeruju“, kazao je Pavićević.

Komentarišući aktuelni trenutak Crne Gore i Evropske unije (EU), Pavićević je kazao da u Strategiji EU za Zapadni Balkan, piše da Crna Gora na, punopravno članstvo može da računa do 2025. godine, ukoliko ispuni sve uslove, ocjenjujući da obećenje koje proističe odatle treba „najozbiljnije“ shvatiti.

„Ako je EU dala obećanje, hajde da i mi odgovorimo obećanjem. Kada bih ja bio u instituciji, kao predstavnik neke vlasti, ja bih objeručke to prihvatio i rekao- obavezujemo se i prije 2025. godine, zbog toga što je to naš interes“, kazao je Pavićević.

Prema njegovim riječima, u političkom smislu, Zapadni Balkan treba da izađe iz „ruskog filma“.

„Najpoželjniji, najbolji politički uticaj na ovom prostoru je, ipak onaj koji dolazi sa Zapada. On podrazumijva neke velike vrijednosti, slobode, jednakosti, razvijanja preduzetničkog duha, šansi da kreiraš svoj život. Iz Rusije dolazi nešto drugo“, rekao je Pavićević.

On je objasnio da se ustavnim patriotizmom, objekat privrženosti vezuje za ustavna načela, a primarni nivo identifikacije u jednom kolektivu, kako je rekao, treba da bude Ustav kao simbol države.

„Ako se tako posmatra Ustav, kao simbol države, onda ćeš da kažeš, pa dobro Crna Gora je moja država. Ustavnim patriotizmom mi obezbjeđujemo identitetsku pluralnost, ali objekat privrženosti, lojalnosti, vjernosti i ljubavi, preko Ustava, vezujemo za državu“, objasnio je Pavićević.

On smatra da politički akteri u Crnoj Gori nisu dovoljno radili na tome da Ustav dobije onakav značaj i vrijednost, kakvu treba da ima.

„Raznovrsnosti se čuvaju, niko nikome ne ulazi u privatnu sferu, ali preko definisanja Ustava na ovaj način, lojalnost, vjernost i ljubav ide prvenstveno prema svojoj državi, a to je i za Crnogorca, i za Srbina i za Bošnjaka, i za Muslimana i za Hrvata- Crna Gora“, istakao je Pavićević.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.