Pejović prekršio Zakon o sprječavanju korupcije, neustavno ambasador
Aleksandar Andrija Pejović

ASK donijela Odluku

Pejović prekršio Zakon o sprječavanju korupcije, neustavno ambasador

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović prekršio je zakon o sprečavanju korupcije, jer u isto vrijeme obavlja dvije funkcije- ministra i ambasadora, saopštila je Agencija za sprječavanje korupcije.

Agencija za sprječavanje korupcije, postupajući po zahtjevu Centra za građansko obrazovanje od 1. februara 2018. godine, a na osnovu člana 38 Zakona o sprječavanju korupcije, donijela je Odluku da je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović, kao javni funkcioner, prekršio član 7 Zakona o sprječavanju korupcije

"Utvđuje se da je Aleksandar Andrija Pejović ministar evropskih poslova kao javni funkcioner prekršio član 7 Zakona o spječavanju korupcije na način što je suprotno članu 104 Ustava Crne Gore istovremeno imao i status ambasadora i što je obavljajući funkciju ministra u Vladi i ostvarajući poseban dodatak na osnovnu zaradu u mjesečnom bruto iznosu 3.599,16 eura a u neto iznosu 3.168,25 od maja 2017. ostvario materijalnu korist u vidu posebnog dodatka na osnovu zaradu kao ambasador u misiji Crne Gore pri EU", navode između ostalog iz ASK.

Untitled

U Odluci se dodaje da je dodatak na zaradu Pejović ostvarivao na osnovu Uredbe o posebnom dodatku na osnovnu zaradu, posebnim naknadama troškova i drugim primanjima za vrijeme rada u Diplomatsko konzularnim predstavništvima u inostranstvu, "te tako javni intres podredio pravnom interesu, suprotno odredbama Zakona o sprječavanju korupcije".

Ističe se da je ova odluka konačna u postupku prema Agenciji za sprječavanje korupcije.

ASK je odluku donijela postupajući po zahtjevu Centra za građansko obrazovanje od 1. februara 2018. godine, a na osnovu člana 38 Zakona o sprječavanju korupcije.

Pejović je ranije poručio da funkcije ministra i glavnog pregovarača za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji obavlja u skladu sa zakonom.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.