Dva dana za „Modro blago“

Dva dana za „Modro blago“

Predstava „Modro blago“ (8+), u produkciji Dramske scene za djecu Gradskog pozorišta, biće igrana u ponedjeljak 19. februara i u utorak 20. februara, u 12 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“. Tekst je prema motivima istoimenog dječjeg klasika iz pera Dušana Kostića, napisao i dramatizovao Stevan Koprivica, a režiju potpisuje Staša Koprivica. Oba izvođenja su rasprodata.

Uzbudljiva priča o potrazi za blagom grupe tinejdžera smještena je u šezdesete godine prošlog vijeka, a radnja se dešava u Herceg Novom. Družina biva ponesena legendom o sakrivenom blagu, negdje na skrovitom mjestu u tom gradu. U isto vrijeme, za vrlo konkretnim blagom, traga i nacistička ekspedicija. Njihove potrage se ukrštaju i djeca dolaze u egzistencijalnu opasnost, jer postaju svjedoci nečeg opasnog. Kroz ovaj avanturistički komad akcentovan je niz značenja koja se tiču današnjeg mladog gledaoca: relativizacija bogatstva, konstanta zla oličenog u neonacizmu... Predstava je i svojevrstan poziv mladima da u sopstvenom istorijskom nasljeđu i predanju otkriju uzbudljivi svijet etičkih vrijednosti.  

Igraju: Vule Marković, Jelena Simić, Vukan Pejović, Pavle Popović, Branka Femić, Dejan Đonović, Jelica Vukčević, Maja Šarenac, Goran Slavić i Emir Ćatović.

U autorskom timu su i scenografkinja Vladislava Munić-Cunnington, kostimografkinja Magdalena Klašnja i kompozotor Srđan Marković.

Riječ rediteljke:

Nekada davno, bajke nijesu služile samo za puku zabavu djece. One su bile šifrovana uputstva za život. Zato u njima nijesu samo lijepe i nježne stvari, već i one strašne, tužne, opasne. Ono što je u njima najuzbudljivije jeste i najpotrebnije djeci - prilika da prožive pravu avanturu, ne izlazeći iz svog toplog kreveta.

Danas, kada su klinci ušuškaniji nego ikada, kada smo ih potpuno obmotali svojom pažnjom, kada žive ono što je prethodnim generacijama izgledalo kao san - avanture su im potrebnije nego ikad. „Modro blago“ je naš, pozorišni način da ih uvučemo u jedan zabavan, ali mračan svijet, u priču punu topline, ali i straha. Dužnost nam je da im pokažemo kako izgleda zlo, a kako dobro, da im kroz bajku skrenemo pažnju na opasnosti koje nosi svijet u kome žive, jer se one u stvarnosti najčešće ne vide tako dobro kao na sceni. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.