Sjutra na Trgu Republike performans u cilju podrške sedamnaestogodišnjoj djevojčici Ahed Tamimi
Ahed Tamimi

Crnogorske NVO se pridružile globalnoj akciji

Sjutra na Trgu Republike performans u cilju podrške sedamnaestogodišnjoj djevojčici Ahed Tamimi

U nedjelju 18. februara, u 11 časova na Trgu Republike predstavnici nevladinih organizacija iz Crne Gore organizovaće performans u cilju podrške sedamnaestogodišnjoj djevojčici Ahed Tamimi kojoj prijeti dugogodišnja kazna jer se suprostavila izraelskom vojniku braneći svoju porodicu.

Tamimi je uhapšena nakon što se društvenim medijima proširio video snimak na kojem se vidi kako udara izraelske vojnike u sukobu koji je izbio u blizini njene kuće. Izraelske vlasti je terete po 12 različitih optužbi za teško nasilje i izazivanje nasilja, što je kažnjivo i do 10 godina u zatvoru. Tamimi je imala 16 godina kada je uhapšena i 17. rođendan je proslavila u pritvoru.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava, poput Amnesty International, ističu kako prema Konvenciji UN-a o pravima djeteta (čiji je potpisnik i Izrael) "hapšenje, pritvaranje i zatvaranje djece se smije koristiti jedino kao posljednja moguća mjera i na najkraći mogući period".

"Solidarišemo se sa Ahed Tamimi kao i sa 300 palestinske djece koja su u izraelskim zatvorima. Tražimo slobodu za Ahed i svu palestinsku djecu  koja su zarobljena", naveli su u zajedničkom saopštenju predstavnici Centra za javne politike, Građanske Alijanse, SOS telefona za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica, NVO Prima, Fondacije Ognjen Rakočević, Crnogorskog ženskog lobija, NVO Ne nasilju ženama u porodici, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Plav, Bona Fide Pljevlja, Defendologija Centra Crne Gore, Nvo Cosmo - Crnogorske organizacije za samostalnost i mobilnost omladine.

Oni su pozvali građanke i građane da se pridruže globalnoj akciji ,,Sloboda za AHED TAMIMI'' .

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.