Izgradnja autoputa: Peti tunel biće probijen do kraja mjeseca

Dužine 3.727 metara

Izgradnja autoputa: Peti tunel biće probijen do kraja mjeseca

Na auto-putu Bar-Boljare, zaključno sa prvom sedmicom februara, završeni su radovi na iskopu i primarnoj podgradi tunela u dužini od 26,2 kilometra. To je 75 odsto ukupne dužine svih tunela na prioritetnoj dionici Smokovac-Uvač-Mateševo, koju gradi kineska kompanija China Road and Bridge Construction (CRBC).

Prema podacima Ministarstva saobraćaja i pomorstva, u koje su Vikend novine imale uvid, radovi su se u januaru odvijali na cijeloj dionici, iako slabijeg intenziteta zbog novogodišnjih praznika i nepovoljnih vremenskih prilika.

“Završeni su radovi na probijanju četiri tunela, a u toku februara očekuje se i proboj tunela Mala trava, čija ukupna dužina iznosi 3.727 metara. Tunel se nalazi na trećoj sekciji, u blizini Veruše”, navodi se u podacima Ministarstva.

Vremenske neprilike posebno su uticale na intenzitet radova na mostovima i otvorenoj trasi, ali se i pored toga očekuje skora izgradnja rasponske konstrukcije mosta Moračica, najzahtjevnijeg objekta prioritetne dionice auto-puta.

Izlivanje pet stubova Moračice, od kojih će najviši biti visok 180 metara, završeno je krajem oktobra prošle godine.

Od tada CRBC i podizvođači rade na nultom segmentu rasponske konstrukcije koji će spajati stubove. To je zahtjevniji dio posla od izlivanja stopa, pa je očekivani dnevni napredak sporiji, jer se sve rati na visini iznad 100 metara.

Na samoj trasi auto-puta dugoj 41 kilometar, planirana je gradnja 20 mostova, ukupne dužine 6.122 kilometra, bez priključnih rampi, petlji i nadvožnjaka. Radovi se trenutno izvode na 15 mostova, različitog intenziteta.

Kada je riječ o tunelima, kojih na prioritetnoj dionici ima 16, do sada su potpuno probijena njih četiri – Jabučki krš, Klopot, Vilac i Mrke, dok će Mala trava biti peti. Prema ranijim najavama, proboj svih tunela očekuje se do ljeta.

Vikend novine/Cdm

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.