Uspješna realizacija procesa evropske integracije prioritet države i društva
Foto: Gov.me

Vlada održala Posebnu sjednicu

Uspješna realizacija procesa evropske integracije prioritet države i društva

Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU), odnosno uspješna realizacija procesa evropske integracije jedan od ključnih prioriteta države i društva, ocijenjeno je na Posebnoj sjednici Vlade na temu obaveza iz Evropske agende.

Sjednicom je predsjedavao premijer Duško Marković.

duskomarkovic

Marković je poručio da je ova Vlada pristupila pripremanju najvažnijih dokumenata iz evropske agende.

"Danas je pred nama Program pristupanja CG za period 2018-20. To razdoblje iskoristićemo da ostvarimo gotovo potpunu usklađenost s pravnom tekovinom EU. Ovo nijesu naše obaveze već dužnosti i tako treba da se ponašamo i djelujemo u ispunjavanju svih obaveza iz ovih dokumenata", kazao je Marković.

On je ukazao da pored oblasti u kojima je Crna Gora napredovala postoje i one u kojima ne napreduje dovoljnom brzinom što je nedostatak cijelog društva.

Pored oblasti u kojima je naša zemlja napredovala, ukazao je i da postoje i one u kojima ne napredujemo dovoljnom brzinom što je nedostatak cijelog društva.

Sjednici su prisustvovali predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, predsjednik Odbora za evropske integracije Skupštine Adrijan Vukasnović i šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Aivo Orav.

Vlada je razmotrila i usvojila Predlog programa pristupanja Crne Gore EU 2018-2020. i predlog Dinamičkog plana rada na privremenim i završnim mjerilima pregovaračkih poglavlja Crne Gore s EU.

GetImage

"Vlada je zadužila Ministarstvo evropskih poslova da koordinira rad na izradi kvartalnih izvještaja o realizaciji obaveza iz PPCG-a za period 2018-2020. i da na mjesečnom nivou obavještava Vladu o sprovođenju Dinamičkog plana", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, iskazana je potpuna odlučnost Vlade na ispunjenju obaveza iz Evropske agende uz zajednički iskazani stav da je članstvo Crne Gore u EU, odnosno uspješna realizacija procesa evropske integracije, jedan od ključnih prioriteta države i društva.

"Ocijenjeno je da je ispunjavanje obaveza iz integracionog procesa dužnost svih segmenata i institucija i ostalih subjekata uključenih u proces i da to podrazumijeva i razvijanje neophodnih dodatnih sposobnosti, znanja i vještina", kaže se u saopštenju.

GetImage2

"Pravosudna saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala i drugih teških oblika kriminala je nužnost", kazao je Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

Medijske slobode su kako je kazao jedno od ključnih pitanja u procesu Evropskih integracija.

"Zaštita novinara i njihove imovine kroz represivne mjere za tužilaštvo je i dalje prioritet", kazao je Stanković.

Aivo Orav je kazao da je proces EU integracija autoput bez ograničenja brzine.

"Uvjeren sam da Vlada daje svoj maksimum i da ćemo u svakaom dijelu Izvještaja EK izvijestiti o vašem napretku", rekao je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.