Ovo je uređaj koji će zamijeniti telefon, tablet, računar i TV!

Stiže uskoro

Ovo je uređaj koji će zamijeniti telefon, tablet, računar i TV!

Velike kompanije Silicijumske doline konstantno traže sljedeću veliku stvar nakon telefona i tableta, uređaj, servis ili slično koji će privući veliku pažnju korisnika.

Jedno vrijeme činilo se kako će ta velika stvar biti pametni satovi, a iako je njihova prodaja sve bolja, nema željene navale niti nestrpljivog iščekivanja dolaska novih modela na tržište kao što su analitičari vjerovali prije nekoliko godina.

U posljednje vrijeme veliki trend na tržištu postali su pametni zvučnici – ponajviše zahvaljujući mogućnostima glasovnih asistenata, kao i pristupačnoj cijeni koja je bilo dodatno snižena tokom praznika, prodat je veliki broj Amazonovih i Googleovih uređaja, dok se tek krajem prošle nedjelje u prodaji pojavio i Appleov pametni zvučnik, piše Businnes Insider, a prenosi zimo.dnevnik.hr.

Ali, u budućnosti nas čeka jedan drugi veliki trend koji bi mogao donijeti revoluciju u potrošačkoj elektronici jer će zamijeniti više uređaja bez kojih danas ne možemo zamisliti živote, a riječ je o pametnim naočarima. 

Na ovoj vrsti gadgeta trenutno rade brojne tehnološke kompanije te se jednim od najzanimljivijih čini uređaj Magic Leapa koji generiše digitalne objekte i prikazuje ih kao da se zaista nalaze u stvarnom svijetu (proširena stvarnost).

Izvršni direktor ove kompanije Rony Abovitz toliko je uvjeren u uspjeh svog proizvoda da je na nedavnoj Recodeovoj konferenciji rekao kako će njihove naočare moći da zamijene telefone, tablete, računara i televizore – što je prilično ambiciozan plan. 

Ali, njegovo razmišljanje je da, kada se jednom sve informacije koje danas dobijamo od različitih uređaja budu mogle prikazivati unutar pametnih naočara, više neće biti potrebno koristiti telefone ili tablete kada će sav sadržaj s ekrana prikazivati u naočarima, a slično je situacija i s televizorima i računarima.

Slično poput Abovitza razmišljaju i u drugim kompanijama – u razgovoru za Business Insider prošle godine Alex Kimpan iz Microsofta takođe je rekao kako bi proširena stvarnost mogla zamijeniti pametne telefone i televizore, odnosno sve uređaje s ekranima te su neki ovu tehnologiju nazvali početkom kraja klasičnih smartphonea.

O proširenoj i virtuelnoj stvarnosti sve više govore i u Facebooku i u Appleu, a prošle godine mrežom su kružile glasine kako Tim Cook i ekipa pripremaju pametne naočare – nedavno je Intel predstavio prototip svojih naočara, dok je ove nedjelje otkriveno kako je i Samsung prijavio patent za pametne naočare.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.