Češka ne vidi razlog za povlačenje priznanja Kosova
Foto: Ilustracija

Potpisivanje peticije u više čeških gradova

Češka ne vidi razlog za povlačenje priznanja Kosova

Povodom peticije češkog opozicionog socijaldemokratskog poslanika Jaroslava Foldine sa zahtjevom da Češka povuče priznanje nezavisnosti Kosova, češko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da za takav korak u diplomatiji, kada je u pitanju Kosovo, nema razloga.

Foldina je najavio peticiju krajem prošlog mjeseca kada je u češki parlament na ratifikaciju stigao Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja izmedju Češke i Kosova, prenosi Beta.

"Povlačenje priznanja države u međunarodnom pravu je sasvim vanserijski i izuzetan korak. U slučaju Kosova za to nema razloga. Takođe, Međunarodni sud je donio presudu prema kojoj je  Deklaracija o nezavisnosti Kosova bila u skladu sa međunarodnim pravom", saopštilo je češko MSP.

Češko ministarstvo upozorilo je da bi Češku takav korak koštao kredibiliteta u očima međunarodne zajednice.

"Stvorila bi se pravna nesigurnost, na primjer, da li važi i da li može da se sprovodi Sporazum izmedju Češke i Republike Kosovo o vraćanju lica sa nelegalnim boravkom, što je naš nedvosmisleni interes", saopštilo je krajem januara MSP češkoj novinskoj agenciji ČTK.

Potpisivanje peticije počeće u više čeških gradova na desetu godišnjicu proglašenja nezavisnosti Kosova, 17. februara. 

U Pragu će se to dogoditi danas, na demonstracijama pod nazivom Oteto Kosovo, na Vaclavskom trgu, koje organizuje udruženje Prijatelji Srba na Kosovu. 

Peticiju je kao prvi potpisao bivši ministar spoljnih poslova Češke Jan Kavan u vladi tadašnjeg premijera, a sada predsjednika Češke, Miloša Zemana, koja je dala saglasnost za bombardovanje Jugoslavije 1999. godine, a kasnije odobrila i proširenje spiska ciljeva sa striktno vojnih.

Foldina je češkoj redakciji ruskog Sputnjika sinoć kazao da predsjednika Zemana nije zvao na protest na Vaclavski trg, ali da bi želio da Zeman, a takođe i njegov prethodnik na čelu Češke Vaclav Klaus, potpiše peticiju.

"Mi spremamo razne korake, imamo peticiju kojom želimo da pozovemo javnost da se izjasni. Mislim da će to u najmanju ruku otvoriti to pitanje, da to nije svršena činjenica. Kada pogledamo šta se dešava po Evropi, pogledamo Barselonu, Korziku i druge, taj problem postoji. A ta Evropa, ili će se postaviti prema svima isto, ili će izneveriti ideale ljudi", kazao je Foldina.

Miloš Zeman je kao premijer češke manjinske socijaldemokratske vlade odobrio u martu 1999. godine, samo 12 dana nakon ulaska Češke u NATO, bombardovanje Jugoslavije i dao saglasnost za prelijetanje aviona NATO preko Češke. 

On je još tada upozorio da podržava bombarduje samo zbog humanitarne katastrofe kosovskih Albanaca, a da bi bilo apsurdno kada bi ono vodilo ka otcjepljenju Kosova od Srbije.

Predsjednik Češke je odlučni protivnik samostalnosti Kosova, koje vidi kao državu u rukama narko mafije. 

On odbija da imenuje ambasadora u Prištini, zbog čega su diplomatski odnosi na nivou otpravnika poslova, a priznanje samostalnosti, što je Češka učinila maja 2008. godine ocijenio je kao otvaranje Pandorine kutije i početak opasnog procesa prekrajanja granica na cijelom svijetu.

Predsjednik Zeman često upozorava na dvostruke aršine međunarodne zajednice, koja ne priznaje otcjepljenje Krima od Ukrajine i kasniju rusku aneksiju a priznaje otcjepljenje i osamostaljenje Kosova.

Izvor: Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.