Alkohol štetniji za mozak od marihuane
Foto: Ilustracija

Alkohol štetniji za mozak od marihuane

Nova studija je pokazala da je alkohol štetniji za mozak od marihuane.

Istraživanje u kom je učestvovalo 850 odraslih i 430 tinejdžera, pokazalo je da alkohol, ali ne i marihuana, utiče na smanjenje nervnog tkiva. 

Dok siva masa kontroliše moždane funkcije, bijela kontroliše komunikaciju nerava i mozga. Svako smanjenje ove mase utiče na fukncije, ali to smanjenje nije primijećeno kod ispitanika koji su konzumirali samo marihuanu. 

"Iako marihuana može da ima negativne posljedice, one nisu ni blizu posljedica koje alkohol prouzrokuje", objašnjava koautor studije Kent Hatčison. 

Autor studije Rejčel Tajer, s druge strane, upozorava da mnogi naučnici ne znaju kako marihuana utiče na ljudski mozak. 

Istraživači takođe navode da rezultati uticaja marihuane na mozak nijesu isti u svakom istraživanju. Tako je jedno od istraživanja pokazalo da kombinacija alkohola i kanabisa smanjuje rizik od obolijevanja od jetre, piše Independent a prenosi B92.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.