Ruskim vojnicima zabranjuju upotrebu smartfona od 1.marta
Foto: Ilustracija

Ruskim vojnicima zabranjuju upotrebu smartfona od 1.marta

Ministarstvo odbrane može zabraniti ruskim vojnicima da koriste pametne telefone već od 1. marta ove godine.

Umjesto savremenih smatrfona i sličnih aparata razmatra se pitanje korišćenja telefona sa tipkama, pišu medija, pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane. Nova uredba se objašnjava čestim curenjem tajnih informacija, prenosi Sputnjik.

Ako zabrana na smatrfone u vojsci stupi na snagu, ruski vojnici će moći da koriste samo 11 modela telefona, marki „Nokija“, „Tekset“, „Samsung“ i „Alkatel“. Svi ovi aparati su sa dugmićima, oni rade sa standardima GSM 900/1800 ili 900/1800/1900, nemaju kamere ni GPS/GLONASS. Zato svi modeli imaju funkcije za slanje SMS-a, a neki čak i mogućnost za dvije SIM kartice.

Izvori navode da se može i izbjeći zabrana Ministarstva odbrane. Vojnici mogu pokazati rukovodstvu obične telefone, dok smartfon mogu sakriti u džep.

Ranije su mediji saopštili da je ruskim vojnicima preporučeno da ne koriste društvene mreže „Vkontakte“, „Odnoklasniki", Fejsbuk i druge društvene mreže.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.