Region “predodređen za članstvo” ali kad svaka od zemalja ispuni sve uslove
ilustracija

Susret u Sofiji

Region “predodređen za članstvo” ali kad svaka od zemalja ispuni sve uslove

Šefovi diplomatija Evropske unije su juče, na nezvaničnom susretu u Sofiji, temeljno razmijenili mišljenja o strategiji Evropske komisije za Zapadni Balkan i potvrdili da je region “predodređen za članstvo”, ali tek kad svaka od tamošnjih zemalja ispuni sve uslove Unije.

Prema diplomatskim izvorima EU u Briselu, to je posebno potvrdio šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drijan, koji je takav stav Pariza i predsjednika Emanuela Makrona iznio i dolazeći na zasijedanje, a ministar inostranih poslova Njemačke Zigmar Gabrijel je posebno ukazao na pitanje budućih odnosa Srbije i Kosova.

Gabrijel je prethodno u Prištini izjavio da Srbija mora priznati Kosovo da bi postala članica EU i da će Berlin uticati na pet članica Unije, koje ne priznaju nezavisnost Kosova, da to učine.

Šefovi diplomatija EU će sjutra Strategiju razmotriti i sa ministrima zemalja kandidata za članstvo, uključujući šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića.

Šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec je i na nezvaničnom zasijedanju ponovio stav Ljubljane da bi odbijanje Hrvatske da prihvati odluku međunarodne arbitraže o sporu oko granica u Piranskom zalivu bio veliki problem za proširivanje EU na Zapadni Balkan, imajući u vidu da Hrvatska granične sporove ima i sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom.

Erjavec je u izjavi u Sofiji podvukao da će se Slovenija, ako Hrvatska istraje na odbijanju arbitražne presude, tužiti Zagreb Sudu pravde EU zbog kršenja međunarodnog prava.

Danas prije podne će šefovi diplomatije Unije razmijeniti mišljenja o Strategiji sa šefovima diplomatije iz Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije i Turske.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.