Od malignih bolesti oboljelo 26 djece

15. februar – Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti

Od malignih bolesti oboljelo 26 djece

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje, u Crnoj Gori je od malignih bolesti oboljelo 26 djece, skoro duplo više dječaka – 65,38% nego ( 34,62%) djevojčica, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

 Najčešće dijagnoze malignih bolesti kod djece i adolescenata (0-19), u Crnoj Gori, su bile leukemije, zatim maligni tumori mozga, kosti i limfomi.

Vodeći uzroci umiranja, kod djece oboljele od malignih bolesti, prema posljednjim dostupnim podacima iz 2014. godine su bili: rak mozga, iza kojeg slijedi rak želuca, kazali su iz IJZ.

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti obilježava se 15. februara i koristi se da se stanovništvu skrene pažnja da sve češće maligne bolesti pogađaju djecu i adolescente i da je neophodno pružiti podrška njima i njihovim porodicama. Svako dijete oboljelo od svake, a posebno maligne bolesti zaslužuje najbolju moguću zdravstvenu zaštitu bez obzira na zemlju, porijeklo djeteta,  rasu, vjeru, naciju, finansijski ili socijalni status, saopšteno je iz IJZ.

Podsjećaju da je kao podrška obilježavanju Međunarodnog dana kreiran simbol borbe protiv raka među djecom, u obliku zlatne vrpce, a ideja je nastala 1997. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, na inicijativu grupe roditelja koji su ukazali na potrebu za stvaranjem univerzalnog simbola i mobilisanja veće pažnje usmjerene na smanjenje smrtnosti i invaliditeta zbog raka kod djece.

SLIKA12

Zlatnom bojom se kako ističu iz IJZ želi prikazati koliko su djeca neprocjenjive vrijednosti.

"Osim toga, iskustva su pokazala da djeca na putu koji prolaze u borbi protiv raka, baš kao i zlato koje prolazi proces obrade i topljenja, postaju jača i snažnija. Ovi mali heroji se suočavaju se sa bolnim izazovima i teškoćama koje ova bolest nosi, a to im pomaže da budu snažniji.

Ovim danom se želi iskazati potreba za ulaganjem zajedničkih napora društva, kako bi obolijevanje od raka u djetinjstvu postao nacionalni i globalni zdravstveni prioritet zemlje, a posebno u programima očuvanja i unaprijeđenja zdravlja djece. Cilj Ujedinjenih Nacija je da se postepeno smanjenju preuranjene smrtnosti djece za 30% do 2030. godine, što je i važno usmjerenje za sve zemlje u kreiranju svoje javno-zdravstvene politike", saopšteno je.

Prema Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka (IARC, 2015), prijavljeno je da svjetska incidencija raka u detinjstvu raste. Inače, u svijetu godišnje više od 160.000 djece do 14 godina, odnosno oko 80 000 djece od 15 do 19 godina, oboli od nekog oblika malignog tumora, a više od 90.000 djece umre od nekog oblika raka.

"Uprkos dobrim rezultatima liječenja, maligne bolesti i razvijenih mjera ranog otkrivanja, i dalje su, čak i u razvijenim zemljama, drugi po učestalosti uzrok smrtnosti kod djece uzrasta do 14 godina, odmah iza povreda.

Mnogi ostaju neotkriveni i neprijavljeni zbog nedostatka registara raka u detinjstvu u velikom broju zemalja", saopšteno je.

Osnovni simptomi na koje trebaju da obrate pažnju i roditelji i izabrani doktori su sljedeći:

Bljedilo, pojava modrica, krvarenje;
Čvorići neobjašnjive etiologije, naročito bezbolni, bez groznice i drugih znakova infekcije;
Neobjašnjivi gubitak težine, nepovezan sa drugim oboljenjima ili stanjima;
Uporna i ponavljana groznica, uporni kašalj, kratkoća daha, noćno znojenje;
Promjene na oku, gubitak vida, bijela zenica;
Oteklina na stomaku;
Glavobolja, posebno ako je neuobičajena, teška i uporna;
Bol u kostima, otok bez traume i znakova infekcije;
Hronični umor, promjene u ponašanju (povučenost);
Vrtoglavica, gubitak ravnoteže i koordinacije.

"Ukoliko roditelji uoče neki od simptoma, potrebno je da se odmah jave izabranom doktoru za djecu, kako bi ih uputio na adekvatna mjesta daljeg postupka zdravstvene zaštite", poručuju iz IJZ.

Dok je broj oboljele djece mnogo manji u poređenju sa globalnom učestalošću raka odraslih, broj spašenih života je značajno veći; stope preživljavanja u zemljama sa visokim standardom dostižu u proseku 84% i stalno se poboljšavaju.

Iz Instituta ističu da je rak u djetinjstvu često izliječiv, ali previše djece i adolescenata nema nadu da će pobjediti svoju bolest samo zato što su rođeni u zemlji koja je ugrožena siromaštvom što za posljedicu ima kasno dijagnostikovanje, nedostatak pristupa esencijalnim (osnovnim) ljekovima koji spašavaju život i odgovarajućim tretmanom.

"Međunarodni dan karcinoma kod djece, biče obilježen i ove godine u Crnoj Gori, različitim manifestacijama, a pri tome, podijeliće se zdravstveno-vaspitni materijal koji je urađen sa ciljem skretanja pažnje populaciji da vode brigu o potomstvu, jer samo zdrava djeca, mogu da vode u sigurnu budućnost", zaključili su iz IJZ.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.