Siril Ramafosa novi predsjednik Južne Afrike
Foto: Beta

Lider vladajuće stranke Afričkog nacionalnog kongresa

Siril Ramafosa novi predsjednik Južne Afrike

Južnoafrički parlament danas je izabrao Sirila Ramafosu za šefa države, dan poslije ostavke dosadašnjeg kontroverznog predsjednika Džejkoba Zume.

Siril Ramafosa, lider vladajuće stranke Afričkog nacionalnog kongresa (ANC), izabran je za predsjednika Južne Afrike, izjavio je predsjednik Ustavnog suda Mogoeng Mogoeng na vanrednoj sjednici parlamenta Južne Afrike, prenosi Beta.

Ramafosa je bio jedini kandidat za predsjednika, a dvije opozicione partije nijesu učestvovale u izboru.Opozicija tvrdi da je vladajuća stranka korumpirana i zalaže se za raspuštanje parlamenta i sazivanje prijevremenih izbora.

Rukovodstvo vladajuće ANC zatražilo je u utorak od Zume, koji je umiješan u nekoliko korupcionaških skandala, da podnese ostavku.

Zuma, koji je na vlasti od 2009, odbacio je sve optužbe na svoj račun, tvrdeći da "nije radio ništa loše".

On je sinoć ipak podnio ostavku i tako se povinovao zahtjevima svoje stranke ANC.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.