Uskladiti strategijske dokumente s ključnim prioritetima Vlade
Foto: Gov.me

Uskladiti strategijske dokumente s ključnim prioritetima Vlade

Stvaranje efikasnog sistema koordinacije i izrada strategija koje su u skladu s prioritetima crnogorske Vlade u funkciji je sveukupnog napretka i brže integracije Crne Gore u EU, poručio je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović.

Ministar Pejović je, govoreći na konstitutivnom sastanku Mreže državnih službenika za strategijsko planiranje, ocijenio da je uspostavljanje tog tijela još jedan korak prema ostvarenju ideje da se na nivou Vlade uspostavi sveobuhvatna platforma za saradnju u oblasti razvoja kapaciteta za uspostavljanje srednjoročnog sistema planiranja politika. Ukazao je na važnost usaglašavanja nacionalnih dokumenata sa strategijskim okvirom EU, podsjećajući da je dobra koordinacija i planiranje na nivou Unije odavno prepoznato kao prioritet.

„Mi se nalazimo pred usvajanjem ključnih strategijskih dokumenata za trogodišnji period i formiranjem ove Mreže stvaramo kadrovski potencijal da u okviru svih resora u Vladi imamo jednaku posvećenost da dođemo do finog nijansiranja dokumenata  i boljeg praćenja njihovog sprovođenja. Glavni cilj je interes građana – da kroz strategijski pristup dođemo do javnih politika koje treba da dovedu do boljeg standarda života, više radnih mjesta, zdravije životne sredine  i bolje infrastrukturne povezanosti, kako unutar naše države, tako i sa Evropom, pa sve do onog što je koncept bezbjednosti i vladavine prava“, rekao je ministar Pejović.

Formiranje Mreže je, dodao je, početak nečeg novog u Vladi i predstavlja mogućnost za stvaranje dobrog osnova za usklađeniju, bolje organizovaniju i strateški bolje postavljenu javnu upravu.

 Ukazao je na značaj sistema planiranja politika za višegodišnji period, naglasivši da je Ministarstvo evropskih poslova akcenat stavilo na jednoobrazan pristup u izradi i konzistentnosti ciljeva s ključnim prioritetima Vlade i strategijskim dokumentima kojima se utvrđuju opšti pravci razvoja na nivou Crne Gore, te planovima za korištenje strukturnih fondova EU.

Pejović je istakao poštovanje principa usklađenosti u pripremi strategijskih dokumenata, kako bi se izbjegle kontradiktornosti među njima i kao dobar primjer usaglašenosti dva dokumenta naveo Program pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (PPCG), kao krovni strategijski dokument u procesu integracija, i godišnji Program rada Vlade.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.