U Crnoj Gori svake godine od karcinoma oboli oko 20-oro mališana
ilustracija

250.000 djece u svijetu godišnje oboli od karcinoma

U Crnoj Gori svake godine od karcinoma oboli oko 20-oro mališana

Oko 250.000 djece u svijetu godišnje oboli od karcinoma, od kojih se njih 90.000 ne izbori sa tom opakom bolešću, saopštilo je Crnogorsko društvo za borbu protiv raka povodom Međunarodnog dana djece oboljele od karcinoma.

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR), doniraće danas Institut za bolesti djece KC Crne Gore grafike koji će krasiti sve sobe u Institutu.

„CDPR će nastojati da pomaže u okviru svojih ograničenih mogućnosti Institut za bolesti djece KC Crne Gore i u budućem radu, kao što to redovno radi prethodnih godina“, navodi se u saopštenju.

Karcinom je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina. Djeca koja žive u nerazvijenim zemljama čine oko 80 odsto ukupnog broja djece na svijetu. Neka od njih su oboljela od malignih bolesti i nemaju pristup modernom liječenju.

Međunarodna konfederacija organizacija roditelja djece oboljele od karcinoma (ICCCPO) osnovana je prije dvadesetčetiri godine, tj maja 1994. godine u Valensiji - Španija i okuplja udruženja porodica djece oboljelih od karcinoma iz preko šezdeset zemalja, kako bi roditelji dobili informaciju o liječenju svoje djece.

„Na sreću, procenat izliječenja je veći nego kod odraslih i njih preko dvije trećine se izliječi, dok je preživljavanje na više od pet godina podignuto i do 90 odsto zahvaljujući kombinaciji hemoterapije, hirurgije i postoperativnog praćenja djece. Cilj je i da se kod drugih još težih oboljenja, preživljavanje produži takođe naviše od pet godina“, saopšteno je.

Najčešće maligno oboljenje kod djece je akutna leukemija, gdje je procenat izliječenja najveći, preko 70 odsto, a terapija traje 105 nedjelja.

Simptomi tog oboljenja su brzo zamaranje, blijedilo, odbijanje hrane ili sisanja, pojavljivanje modrica, tačkica na koži i upalnih infekcija koje traju duže što je uobičajeno.

Kada se govori o preventivi, posebno se ističe da trudnice treba da izbjegavaju infekcije, isto tako zračenje nikako nije dozvoljeno, pušenje i alkohol, a pored toga, buduće majke treba da vode računa o načinu ishrane i života. Istovremeno treba znati da je poslije porođaja obavezno dojenje djeteta, jer je to svakako veoma uspješna preventiva.

U Crnoj Gori svake godine od karcinoma oboli oko 20-oro mališana, a najveći broj oboljeva od leukemije, njih oko 70% dok ostali oboljevaju najčešće od tumora koštanog sistema i solidnih tumora, kazala je za Radio Jadran predsjednica NVO “Fenix”, Dijana Stojanović povodom 15. febrara Međunarodnog dana djece oboljele od karcinoma.

Dogovorom između Udruženja roditelja djece oboljele od karcinoma NVO “Fenix”, Fonda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravlja otvorena je mogućnost da se djeca, pored Beograda šalju na liječenje u još 5 centara u Evropi.

U zavisnosti od vrste oboljenja djeca imaju mogućnost liječenja još i u Beču, Frankfurtu, Đenovi, Bolonji i Adžibanemu u Turskoj, objašnjava Stojanović.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.