Marković na Kosovu: Pitanje državne granice riješićemo kao prijatelji
Foto:AA

Započeo posjetu Kosovu

Marković na Kosovu: Pitanje državne granice riješićemo kao prijatelji

Kao pravi prijatelji, tržimo najbolje rešenje za ratifikovanje sporazuma o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore, izjavio je premijer Crne Gore Duško Marković tokom posjete Kosovu.

Nakon sastanka delegacija dvije zemlje, premijer Crne Gore je sa svojim kosovskim kolegom Ramušem Haradinajem održao konferenciju za novinare na kojoj je kazao da Crna Gora sa Kosovom nema problema, ali da postoje neka otvorena pitanja čija će se rješenja pronaći u duhu saradnje.

Podsjetio je da je pitanje demarkacije u crnogorskom parlamentu završeno, ali da taj sporazum nije ratifikovan u Skupštini Kosova. 

"Crna Gora želi da kao dobar susjed, kao prijatelj pomogne da se to pitanje riješi, da dođemo do sporazuma o državnoj granici. Mi ne želimo u ovom trenutku određene razlike pretvorimo u naš problem i otvoreno pitanje. Dakle, o tome smo razgovarali u najboljoj namjeri, kao pravi prijatelji i u nastavku našeg diajloga koji već imamo i koji ćemo obezbijediti. Tražićemo najbolja rješenja kako bi imali ratifikovan sporazum i kako bi Kosovo dobilo novu, veliku priliku kada je u pitanju evopska integracija", kazao je Marković. 

2018021422871024230767420Web

Takođe je istakao da odgovorni političari donose brze i kvalitetne odluke i ne odugovlače, jer samo takve odluke vode ka brzom napredovanju zemalja. 

Premijer Haradinaj je kazao da postoji dobra volja da se izađe iz postojeće situacije i da se nada da će se riješiti to pitanje. 

Haradinaj je kazao da je za Vladu Kosova i narod Kosova čast što je Duško Marković u prvoj, istorijskog posjeti Kosovu, kao premijer Crne Gore te je naglasio da ova posjeta svjedoči da su narodi Crne Gore i Kosova, ne samo susjedi, već i prijateljski narodi. 

"Ti dobri odnosi koje sada potvrđuje i ova posjeta, i sva dešavanja između dvije zemlje u period koji dolazi, duboko sam ubijeđen biće dobar primjer za odnose među svima nama u regionu”, kazao je Haradinaj. 

Marković je kazao da mu je čast što je prvi crnogorski premijer koji posjećuje Kosovo nakon proglašenja nezavisnosti i da ovom posjetom potvrđuje želju Vlade Crne Gore da se dobri odnosi sa Kosovom nastave i još više unaprijede. 

"Mi želimo da u budućnosti podržimo Kosovo na njegovom evropskom i evroatlanskom putu. Mi kao članica NATO-a i kao zemlja na poodmaklom putu u evropskim integracijama želimo da vam prenesemo naše iskustvo i da vam pomognemo", naveo je Marković. 

On je istakao i da Crna Gora želi i dobru ekonomsku saradnju, te da je u cilju poboljšanja ekonomske saradnje, predložio da se odmah uspostavi saradnja dvije privredne komore, da se potpišu memorandumi saradnje i da se ostvari saradnja na infrastrukturnim projektima. 

Crnogorski premijer se zahvalio Haradinaju na razumijevanju da se položaj crnogorske zajednice na Kosovu poboljša kroz usvojenu Strategiju za integraciju i unapređenje položaja Crnogoraca na Kosovu. 

"Moja posjeta nije imala za cilj da utvrđujemo datume nego da potvrdimo dugoročne strateške odnose i vjerujem da će usvojena strategija poboljšati položaj crnogorske zajednice na Kosovu", kazao je on. 

Kosovski premijer je kazao da su po tom pitanju već ispunjeni neki od zahtjeva i naglasio je da na Kosovu postoji jedinstvo po pitanju zahtjeva za podizanjem položaja crnogorske zajednice na ustavni nivo. 

Na pitanje da prokomentarišu dolazak pripadnika Vojske Crne Gore na Kosovo u sastav KFOR-a, Haradijan je kazao da su oni dobro došli jer je Crna Gora članica NATO-a.

Marković je pak kazao da je slanje dva crnogorska oficira u Glavni štab KFOR-a doprinos Crne Gore miru i stabilnosti u region te da je to i obaveza koja proizilazi iz članstva u NATO-u.

"To je poruka mira i ispružene ruke regionu i da obezbijedimo stabilnost i solidarnost za cijeli region", kazao je Marković. 

Markovića će sjutra primiti i predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli i predsjednik Kosova Hashim Tači. 

Markovićeva posjeta Kosovu bila je planirana za prošlu nedjelju, ali je odložena zbog loših vremenskih prilika.

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.