Odluke suda se moraju poštovati
Foto: Ilustracija

Vukčević da se vrati u Savjet RTCG

Odluke suda se moraju poštovati

Osnovni sud u Nikšiću je danas donio privremenu mjeru da vrati Nikolu Vukčevića u Savjet RTCG do okončanja pravosnažnosti postupka, kao što je to već urađeno od strane Osnovnog suda u Podgorici u slučaju nezakonito smijenjenog člana Savjeta RTCG Gorana Đurovića.

Ovakve sudske odluke, u atmosferi nezabilježnih pritisaka vladajuće partije, predstavljaju  snažan impuls za povratak povjerenja u pravosuđe, saopštili su danas Ana Novaković, izvršna direktorka, Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) Daliborka Uljarević, izvršna direktorka, Centar za građansko obrazovanje (CGO), Stevo Muk, predsjednik UO, Institut alternativa (IA) i Zlatko Vujović, predsjednik UO, Centar za monitoring i istraživanja (CEMI).

"Skupština Crne Gore i njeni poslanici ne mogu biti iznad zakona i sudskih odluka. Moguća opstrukcija vlasti da poštuje sudske odluke i zakone ove države bi dalje štetila državnom interesu Crne Gore. Stoga, očekujemo da Skupština odnosno vladajuća većina hitno i dosljedno primijeni sudske odluke, a što znači i obustavljanje procesa imenovanja Ivana Jovetića na mjesto Nikole Vukčevića, kako bi spriječila dalja usložnjava inače već vrlo složene situacije u koju je sistem doveden nezakonitim odlukama vladajuće većine.", ističu ove organizacije.

Takođe, oni vjeruju da Ivan Jovetić, kao član akademske zajednice, u ovakvim okolnostima ne želi da nosi hipoteku svog izbora i da će se i on odrediti prema tome u skladu sa javnim interesom.

"Postupanje suda u slučajevima nezakonito smijenjenih članova Savjeta RTCG nije samo u fokusu zainteresovane domaće javnosti već i međunarodne i značajno će uticati na ocjenu sistema vladavine prava u predstojećem Izvještaju EK o Crnoj Gori, a samim tim imati ogroman uticaj na dalji kredibilitet procesa pregovora.", zaključuju CRVNO, CEMI, CGO i Institut Alternativa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.