Ruže u EU u najvećoj količini dolaze iz afričkih zemalja
Ilustracija

Polovina se uvozi iz Kenije

Ruže u EU u najvećoj količini dolaze iz afričkih zemalja

Svježe cvijeće, simbol Dana zaljubljenih koji se danas slavi, u EU u najvećoj količini dolazi iz afričkih zemalja, prije svega Kenije, a najviše odlazi u Rusiju i Švajcarsku.

Evropska unija uvozi 10 puta više ruža nego što izvozi, a glavni i izvoznik i uvoznik je Holandija, prema podacima evropske statističke agencije Eurostat.

Od januara do oktobra 2017. godine EU je u zemlje koje nijesu članice izvezla ruže u vrijednosti od 62 miliona eura, a uvezla to cvijeće u vrijednosti od 624 miliona eura.

Holandija je u tom periodu izvezla ruže u vrijednosti od 43 miliona eura, što je 70 odsto ukupnog izvoza ruža iz EU u treće zemlje.

Posle Holandije, najveći izvoznici ruža su Litvanija, koja je izvezla ruže za sedam miliona eura (11 odsto ukupnog izvoza), Njemačka (8 odsto) i Letonija (7 odsto).

Najveći dio ruža iz zemalja EU putuje u Rusiju (45 odsto) i Švajcarsku (31 odsto).

Holandija je na vrhu i liste uvoznika ruža iz zemalja koje nijesu članice EU, sa 478 miliona eura vrijednog cvijeća uvezenog za 10 mjeseci 2017. To je činilo 77 odsto ukupnog uvoza zemalja EU.

Drugi veliki uvoznici su Velika Britanija koja je uvezla ruže vrijedne 60 miliona eura, što je 10 odsto ukupnog uvoza, Njemačka (6 odsto) i Španija (5 odsto).

Polovina ruža koje uvozi EU putuje iz Kenije. Vrijednost ruža proizvedenih u toj zemlji i prodatih državama EU tokom 10 mjeseci 2017. zaključno s oktobrom bila je 317 miliona eura.

Druge zemlje iz kojih članice EU najviše uvoze su Etiopija, Ekvador, Kolumbija i Uganda.

Izvoz: Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.