Herceg Novi uvodi novčanu naknadu za svako novorođenče
ilustracija, foto:Thinkstock

Pozitivna praksa

Herceg Novi uvodi novčanu naknadu za svako novorođenče

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić potpisao je Pravilnik o oblicima socijalne i dječije zaštite kojim je određeno da svakom novorođenom djetetu pripada novčana pomoć u visini od 100 eura.

"Pravo na novčanu pomoć Opštine za novorođeno dijete ostvaruje jedan od roditelja, usvojilac, staralac, hranitelj, odnosno lice kome je dijete povjereno na njegu, podnošenjem zahtjeva Sekretarijatu za lokalnu samoupravu najkasnije godinu po rođenju djeteta, a uz koji je dužan da priloži kopiju lične karte i dokaz o upisu novorođenog djeteta u matičnu knjigu rođenih", saopšteno je iz Opštine Herceg Novi.

Pravilnikom su kako se dodaje utvrđeni drugi oblici socijalne i dječije zaštite koje obezbjeđuje Opština Herceg Novi i postupak za njihovo ostvarivanje: jednokratna novčana pomoć, pomoć i njega u kući, novčana pomoć za kupovinu školskog pribora.

"Pravo na oblike socijalne i dječije zaštite mogu ostvariti državljani Crne Gore sa prebivalištem na području opštine Herceg Novi i lica sa odobrenim privremenim ili stalnim boravkom na području opštine Herceg Novi", dodaje se u saopštenju.

Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom listu Crne Gore-opštinski propisi“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.