Spriječiti nasilje u porodici, posebno nasilje nad djecom
ilustracija

Ne zatvarajmo oči i ne okrećimo glavu. Reagujmo!

Spriječiti nasilje u porodici, posebno nasilje nad djecom

Tragični događaji koji su u toku proteklog mjeseca potresli crnogorsku javnost, bili su direktan povod za sazivanje sjednice Savjeta za prava djeteta, koji izražava zabrinutost zbog nemilih događaja i apeluje na sve činioce našeg društva da se zajedničkim snagama bore protiv svih vidova nasilja nad djecom, poručeno je sa sjednice Savjeta za prava djeteta kojom je presjedavao ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

"U fokus javnosti neophodno je staviti pitanja: kako prepoznati i kako reagovati na nasilje nad djecom, odnosno šta je neophodno da svako od nas uradi da se nasilje spriječi? Po principu hitnosti, poštovanja ljudskih i dječjih prava, radom u najboljem interesu djeteta moramo djelovati i adekvatno reagovati na svaku prijavu nasilja, unapređivati programe prevencije, da bi u potpunosti funkcionisali kao sistem na koji se građani mogu osloniti", navodi se u saopštenju Ministarstva rada i socijalnog staranja.

GetImage

Pozvali su sve građane i građanke, sve institucije sistema, organizacije civilnog društva, "da zajedno djelujemo kako bismo spriječili nasilje u porodici, posebno nasilje nad djecom".

"Samo zajedničkim snagama i ličnim odgovornostima, možemo i moramo uticati na sprečavanje i suzbijanje nasilja", saopšteno je.

Iz Ministarstva kažu da je u domaćem javnom prostoru medijska pažnja neophodna da ukaže na probleme, pokrene javnost, institucije i nadležne organe da brzo i djelotvorno reaguju, "da bi Crna Gora dostigla civilizacijski standard koji traži da mediji poštuju ljudsko dostojanstvo i prava djece, neophodno je da mediji postanu svjesni svoje odgovornosti, te da u svojim izvještavanjima poštuju zakonske odredbe koje se odnose na zaštitu prava djece na privatnost".

"Prilikom izvještavanja o događajima koji se odnose na djecu razumljivo je da treba voditi računa o potrebi javnosti za informacijom, međutim mora se pokazati i poseban senzibilitet za zaštitu interesa djeteta i neposredno pogođenih osoba.

Pozivamo sve građane, organizacije i institucije da na svaki oblik nasilja reagujemo, da ga pravovremeno prijavljujemo i da se svi zajedno borimo za što bolji i mirniji život naših građana i za okruženje bez nasilja u kojem naša djeca mogu bezbrižno odrastati.  Ne zatvarajmo oči i ne okrećimo glavu. Reagujmo!", poručuju iz Ministarstva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.