Iz EU fondova preko 190.000 za sanaciju kuće Iva Andrića
Kuća Ive Andrića postojeće stanje

Odobren projekat Opštine Herceg Novi

Iz EU fondova preko 190.000 za sanaciju kuće Iva Andrića

Opština Herceg Novi obezbijedila je preko 190.000 eura za sanaciju kuće nobelovca Iva Andrića kroz projekat „Očuvanje, unaprijeđenje i promovisanje prirodnog i kulturnog nasljeđa primorskih zajednica kroz jačanje modela eko-muzeja čiji je cilj pametno i održivo upravljanje turizmom’’, ili kraće - Co.Co.TOUR.

"Imajući u vidu da je jedan od prioriteta lokalne uprave sanacija i stavljanje u funkciju Andrićeve kuće, Opština Herceg Novi je preko Kancelarije za međunarodnu saradnju, a zajedno sa partnerima, aplicirala na prvi poziv Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora i projekat je odobren.

Partneri sa kojima će ovaj projekat biti realizovan su Agencija za lokalnu demokratiju iz Crne Gore, Regionalna razvojna agencija i opština Himara iz Albanije, te  opština Trikaze iz regije Pulja u Italiji", saopšteno je iz Opštine Herceg Novi.

Vrijednost projekta za Opštinu Herceg Novi iznosi 190.706 eura, uz mogućnost neznatnog umanjenja u procesu pripreme potpisivanja ugovora sa predstavnicima Evropske unije. Ukupna vrijednost projekta je 1.439.385 eura.

Kako je saopšteno sredstvima iz projekta će biti finansirani radovi na kompletnoj obnovi postojećeg zdanja na Toploj, uz očuvanje autentičnog izgleda kuće i dvorišta, nakon čega će dio sredstava biti usmjeren na  unaprijeđenje turističke ponude u kući Nobelovca,  i to kroz pametne digitalne sadržaje koji će biti definisati tokom realizacije projekta.

"Co.Co.TOUR je projekat posvećen očuvanju, unaprijeđenju i promovisanju prirodnog i kulturnog nasljeđa primorskih zajednica kroz jačanje modela eko-muzeja, čiji je cilj pametno i održivo upravljanje turizmom", navodi se u saopštenju Opštine Herceg Novi.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.