Projektom „100 najvećih u Crnoj Gori“ biće promovisani nosioci razvoja crnogorske privrede
foto: PR Centar

Projektom „100 najvećih u Crnoj Gori“ biće promovisani nosioci razvoja crnogorske privrede

Projekat „100 najvećih u Crnoj Gori“ ima za cilj da promoviše najuspješnije i najveće kompanije, koje su nosioci razvoja crnogorske privrede i da pokaže da je, kako je saopšteno, i u okolnostima koje imaju ograničenja, moguće dobro i uspješno poslovati.

Osnivač BI Consultinga, provajdera poslovnih informacija, Ratko Nikolić,kazao je na pres konferenciji, na kojoj je najavljen projekat,da je planirano da se, nakon izlaska finansijskih izvještaja za prošlu godinu, izdvoji po stotinu najvećih kompanija u Crnoj Gori u segmetu mikro, mala, srednja i velika preduzeća.

„I da osim toga izvedemo rang liste po prihodima, neto dobiti i broju zaposlenih. Na taj način planiramo da izvedemo najveće crnogorske kompanije, najprofitabilnije i najveće poslodavce u Crnoj Gori“, pojasnio je Nikolić prenosi PR Centar.

On je dodao da će biti izdvojeno i po prihodu rangirano po 20 preduzeća iz desetak ključnih poslovnih djelatnosti.

„A sve njih ćemo objaviti u publikaciji, kolekcionarskom izdanju, koja bi trebalo da bude godišnjak, da svake godine u isto vrijeme izlazi, da bude informator i da se u njoj nađu svi koji su napravili, iole značajniji poslovni iskorak u prethodnoj godini“, objasnio je Nikolić.

Za rangiranje će, kako je istakao, postojati vrlo jasni, precizni ijavni kriterijumi.

„To su poslovni prihodi, neto dobit i broj zaposlenih, a to su pokazatelji, koje poslovni subjekti prijavljuju u sklopu predaje svojih finansijskih izvještaja za poslovnu godinu. Takođe, kada izvedemo sve rang liste, prvorangirane kompanije će dobiti određena priznanja i njih ćemo promovisati, kao i samu publikaciju, na svečanoj gala večeri 30. maja u Hotelu Hilton“, najavio je Nikolić.

Prema njegovim riječima, cilj projekta je promovisanje najuspješnijih i najvećih kompanija, koje su nosioci razvoja crnogorske privrede.

„Cilj je da ih istaknemo, da promovišemo njihov uspjeh, pozitivno poslovno ponašanje i pozitivne strane crnogorskog poslovnog ambijenta i da na taj način pošaljemo poruku, da je i u okolnostima, koje imaju ograničenja, moguće dobro i uspješno poslovati“, naveo je Nikolić.

pk16

Generalni direktor Direktorata za transformaciju i investicije u Ministarstvu ekomonije, Radosav Babić, rekao je da je prema podacima Poreske uprave, za prvih šest mjeseci prošle godine u Crnoj Gori registrovano oko 26 hiljada preduzeća, a koja će se, kako je rekao, naći u konkurenciji za izbor najvećih i najprofitabilnijih.

„Projekat promoviše domaće kompanije, čiji je kvalitet proizvoda i usluga prepoznat i priznat na domaćem tržištu, a siguran sam i šire, što direktno utiče na stvaranje pozitivnog mišljenja o privredi naše zemlje“, kazao je Babić.

Projekat će, kako je rekao, pokazati postojećim i potencijalnim investitorima da u Crnoj Gori mogu naći kredibilne poslovne prilike i partnere i ohrabriti start-up projekte.

„Na nama, kao Vladi i državi, je da preduzetnicima kreiramo povoljan biznis ambijent i podršku za dalji rast i razvoj. U toku 2018. godine, Ministarstvo ekonomije će realizovati deset različitih programa podrške za podsticaj i razvoj biznisa“, istakao je Babić.

On smatra da projekat predstavlja dodatni podsticaj „domaćim privrednicima“ da koriste raspoloživu pomoć Vlade da bi, kako je rekao, unaprijedili poslovanje i sopstvenim naporima doprinijeli da se nađu na listi „100 najvećih u Crnoj Gori“.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija, Nemanja Katnić, kazao je da očekuje da će projekat biti uspješno priveden kraju i da će to biti pretpostavka nastavka njegove realizacije i u narednom periodu.

„Ono što nas dodatno ohrabruje jeste da su kao platforma za ovakav vid projekata i promocije stotinu najvećih u Crnoj Gori, uzeti ažurni finansijski izvještaji. Podsticaj za sve kompanije je da rade u tom pravcu, da njihovi finansijski rezultati iz godine u godinu budu što bolji, jer će neko to prepoznati i u nekom segmentu ih nagraditi“, objasnio je Katnić.

On je istakao da su, u prethodnom periodu, u partnerskom odnosu sa privrednim subjektima u Crnoj Gori ostvareni značajni rezultati.

„Moram istaći da je Vlada Crne Gore, od perioda 2008. godine po prvi put ostvarila suficit tekućeg budžeta za 17,9 miliona eura, da smo mi u odnosu na prethodnu godinu ostvarili povećanje prihoda za 78,9 miliona eura, da smo imali kapitalnu potrošnju koja je iznosila 255,5 miliona eura i ona je bila za 190,7 miliona veća u odnosu na 2016. godinu“, naveo je Katnić.

Direktor Sektora za poslovanje sa privredom u Societe Generale Montenegro banci, Samo Jovićević, kazao je da ta banka snažno podržava razvoj biznisa u Crnoj Gori, i to ne samo, kako je pojasnio, velikih kompanija, već i malih i srednjih preduzeća.

„Uvjereni smo da će uz našu podršku i u ovoj godini, mnoga preduzeća nastaviti dinamični rast i razvoj i da će u godinama koje su pred nama, svakako biti dio kluba najboljih i najuspjšnijih“, rekao je Jovićević.

Prema njegovim riječima, projekat nije važan samo zbog toga što će nagraditi najbolje i najsupješnije kompanije, već i zbog toga što će, kako je rekao, dati primjer da se uz naporan i posvećen rad mogu ostvariti odlični rezultati.

„I može dati doprinos razvoju ukupnog poslovnog ambijenta i crnogorske ekonomije u cjelini. Iz svih ovih razloga mi se nijednog trenutka nismo dvoumili u vezi sa pokroviteljstvom ovoga projekta i naše podrške projektu „100 najvećih u Crnoj Gori““, zaključio je Jovićević.

Projekat „100 najvećih u Crnoj Gori“ se realizuje po franšizi Poslovnih novina iz Sarajeva, a lista najvećih biće objavljena u specijalnoj luksuznoj gosišnjoj publikaciji „Poslovne novine- 100 najvećih u Crnoj Gori u 2018“.

Projekatrealizuju u partnerstvu BI Consulting,ministarstva finansija i ekonomije, uz generalno pokroviteljstvo Societe General Montenegro banke.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.